Simons & Van der Zijl – een nog niet overtuigend begin

Unknown‘De val van Annika S.’ is het thriller-debuut van het schrijversechtpaar Jo Simons en Annejet van der Zijl. Die laatste kennen we natuurlijk van Sonny Boy, de biografie van prins Bernhard en het prachtige De Amerikaanse prinses. Haar partner deed voor haar boeken veel research, en verrichte veel hand-en-spandiensten. Je zou dus iets heel moois kunnen verwachten van dit duo dat zich aan een omvangrijk project heeft gewaagd: een reeks van vijf thrillers rond een aantal vaste hoofdpersonen, zoals ooit Maj Sjöwall en Per Wahlöö begonnen aan tien misdaadromans die het begin zouden vormden van veel zeer geprezen Scandinavische detectiveseries. Unknown-1

Je zou dus les moois mogen verwachten van Simons & Van der Zijl. Het begint voortvarend: een Duits politica valt van haar voetstuk. Mooi beschreven, geloofwaardig met een aantal haakjes zodat je later steeds weer terugdenkt aan dat imagesvoortvarende begin. Als Annika S. op de vlucht slaat komt ze terecht in de kop van Noord-Holland en daar maken we kennis met de tweede hoofdpersoon van het boek de wat weerbarstige en eigenzinnige politieman op een zijspoor Martin Twisk. Ook hij wordt mooi geportretteerd en lijkt veel op andere sombere inspecteurs uit de boeken van bijvoorbeeld Makell en Nesser.

Het afgelopen weekend zat ik veel in de trein, tijd dus om het boek uit te lezen. En helaas, het viel me tegen. De plot zal ik niet uit de doeken doen, maar deze overtuigende me niet, stelde teleur. Ik werd als lezer te weinig verrast.  En waarom moet er in Nederland als er over Duitsland wordt geschreven altijd weer een lijn zijn naar de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging? Dat is zo langzamerhand te voorspelbaar. Jammer, want er is in de afgelopen vijfenzeventig jaar toch zoveel interessants gebeurd dat nog niet door jan-en-alleman is gebruikt en beschreven.

Er zitten mooie scènes in het boek, personen en hun achtergrond worden boeiend beschreven in een prettige stijl. Door de korte hoofdstukken leest ‘De val van Annika S.’  vlot. De perspectiefwisselingen houden je bij de les, je moet wel goed opletten. Berlijn speelt een belangrijke rol in het eerste deel van het boek en het altijd leuk om te lezen over plaatsen die je goed kent.
Toch ben ik wel benieuwd naar het volgende deel dat al is aangekondigd: in 2019 verschijnt ‘Rijke mensen zijn anders’ waarin ook MartinTwisk en Annika S. een rol zullen spelen.  Misschien dat Simons & Van der Zijl dan met een meer overtuigende plot komen.

Zie ook:
Allene Tew, de Amerikaanse prinses https://wordpress.com/post/wllmkalb.blog/8576

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in boeken, Duitsland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Simons & Van der Zijl – een nog niet overtuigend begin

  1. IJsbeer zegt:

    Goed stuk. Het boek het trouwens wel Sonny Boy, en niet Sunny Boy.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s