Geen woorden voor

We hebben er eigenlijk geen woord voor, bedacht ik me gisteren. Er liep een groepje toeristen door de stad met hun paraplu op. Maar het regende niet. Tenminste niet meer en nog niet want gisterochtend was het nog koud en regenachtig. Toch hielden vader, moeder, hun twee kinderen en een loslopende vriendin de paraplu’s maar op, je kon immers nooit weten in dat koude kikkerland. Het zou weer flink kunnen gaan regenen en dat gebeurde ook maar pas veel later, met een klap onweer erbij.
Risicomijders zijn het of misschien wel gewoontedieren. Kuddedieren, volgtoeristen, je-kunt-maar-niet-wetenlopers. Het juiste woord heb ik nog niet gevonden. Maar ik blijf erover nadenken en ik blijf ze zien, de eeuwige parapludragers, de beter-droog-dan-nat-toeristen.

Waar we ook een woord voor moeten bedenken zijn de fietsende toeristen die druk bezig zijn zichzelf te filmen met hun smartphone. Ze zitten wat onwennig op hun huurfiets en bewegen zich langzaam voort over de hobbelige gracht. Ze zien vooral zichzelf, ze kijken voortduren in de lens van de camera. Ze knallen bijna tegen het openslaande autoportier op, maar gek genoeg gebeuren er zelden ongelukken. Als ik ze tegen kom fiets ik er met een grote boog omheen, want ze gaan in een slakkengang en kunnen opeens link of rechts afbuigen. Er moeten honderden van zulke filmpjes op Instagram en dergelijke sites staan. ‘Kijk vrienden, zo leuk, ik fiets door Amsterdam!’ En die vrienden zien dan vooral geparkeerde auto’s en bestelauto’s die hinderlijk passeren. Selfiefietsers.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Nederlandse taal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geen woorden voor

  1. Peter Kersten zegt:

    Leuk!!!!

    Like

  2. Corja zegt:

    Selfietsers! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s