De vortex in Sedona

USA Today noemde Sedona in het noorden van Arizona ooit de mooiste plek van Amerika. De kleine stad – eigenlijk zijn het twee flinke dorpen, West Sedona en een paar kilometer verderop Uptown Sedona – trekt jaarlijks drie miljoen toeristen. Die zijn te vinden op de vele wandelroutes en vooral in een soort ‘Batavia Stad’, dat hier Tlaqueplaque heet. Het is een ruim opgezet winkelcentrum in Spaans/Mexicaanse stijl met een snufje Indianencultuur. Overal pleintjes, stegen en arcades, er is een oeroud kerkje, er speelt zelfs een echte flamencogitarist. Allemaal nep, maar wel met smaak gedaan. Geen nutella- of kaaswinkeltjes, geen souvenirs, wel veel streekproducten, geen dure merkkleding, tattoo of coffee shops. Veel restaurants ook, weinig terrassen, een groot deel van het jaar is het te heet om buiten te zitten.

Veel bezoekers komen naar Sedona vanwege de overal aanwezige spiritualiteit. Overal vind je yogascholen, winkels vol bergkristal en hippiejurken. Voor 47,50 dollar kun je je aura laten lezen. Ons werd aanbevolen een wandeling te maken langs verschillende ‘vortex’ plaatsen, plekken rond Sedona waar aadkrachten merkbaar zijn die positief op je werken als je daar gevoelig voor bent. Wat die vortex precies is kan niemand ons echt duidelijk maken, het zijn draaiingen, een soort aardmagnetisme, maar dan juist weer niet magnetisch. Vortexen (eigenlijk ‘vortices’) zijn juist niet meetbaar, maar wel herkenbaar bijvoorbeeld aan de draaiingen van de takken van de jeneverbesstruiken die groeien op de plekken waar de vortex heel sterk is.

.In de jaren tachtig kwamen duizenden New-Age gelovigen hier naar toe om de spiritualiteit van deze prachtige omgeving er ervaren. Nog steeds zie je in de supermarkt wat oudere gelovigen uit die tijd, mannen met paardenstaart en baard, vrouwen in lange rokken. Veel producten in de winkels zijn ‘organic’ menu’s in de restaurants vermelden vega-gerechten.

We leven gezond en voelen ons best hier. De vortex heeft zich nog niet geopenbaard, maar dat ligt vast aan ons. Als we willen kunnen we bij de spirituele winkel om de hoek vortex in blik kopen, volgens het etiket verzameld door vegetarische vrijwilligers bij volle maan.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s