Wat staat er?

Nog steeds blijf ik kijken naar opschriften. Als ik door de stad fiets gaat mijn blik nog steeds naar de gevels van de huizen. Op zoek naar teksten, die iets meer vertellen over de geschiedenis van de stad, over bewoners die reeds lang geleden hier hebben gewoond en gewerkt. Lang niet altijd is in een keer duidelijk wat er staat. Op de Groenburgwal, vlak bij dd Staalkade, zo’n rustige vergeten stukje van de binnenstad zag ik een oude aanduiding. Vrijwel onleesbaar schoonschrift:

IMG_3122

Gelukkig, internet weet alles. Er staat: A. Serne & Zoon, toneelcostumiers. Hier zat tot 1993 een firma die toneelkostuums verhuurde. In de tijd dat Frans de taal van de mode was, van de betere klasse.

Nog wat restjes ‘oude letteren’

onleesbaarWesterstraat 145. Nog niet zo lang geleden stond er: Th.M.Grimminck – Rijwielen. Maar de aardigste fietsenmaker van Amsterdam ging met pensioen, de spuitwaterfabriek die erna kwam is ook al weer verdwenen …

IMG_3145 kopieLeeg pand op de Raadhuisstraat (waar geen raadhuis te vinden is …)

Hieronder: Hoogte Kadijk 44. Mooi opgeknapte belettering van de firma Hengeveld

HengeveldEn een gloednieuwe vorm van ‘oude letteren, mooi gedaan op de Nieuwendijk
IMG_2297

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, typografie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s