Oud en nieuw in Groningen

IMG_3226 (1)Groningen staat niet bekend als een architectuurstad, toch valt er veel te zien als je je ogen de kost geeft. Bijvoorbeeld langs de laat-negentiende eeuwse singels aan de grens van de binnenstad. Statige villa’s als Franse kastelen. De mooiste is de Jugendstil-villa van de  weduwe Jacomijna Hooites uit 1904, ontworpen door de Groningse architect A.Th van Elmpt. Het heet Huize Tavenier, genoemd naar de directrice van de kraamkliniek die daar later was gevestigd. In de versiering van de gevel zitten veel verwijzingen naar het strokarton, een bloeiende industrie aan het begin van de vorige eeuw. Het kapitaal dat nodig was voor de bouw van de villa kwam uit de strokartonfabriek van de neef van Jacomijna. IMG_3222

IMG_3284Fraai is ook de grote theekoepel langs het spoor, de ‘Scholtenskoepel’ uit 1886. Het kon niet op, lijkt het wel daar in het noorden, geld genoeg. Willem Albert Scholten profiteerde van de opkomst van de stoommachine, hij had heel veel verschillende fabrieken, vooral van aardappelmeel. Hij besteedde zijn geld goed. Voor zichzelf bouwde hij een prachtig buitenhuis en deze theekoepel, voorde inwoners van de stad Groningen een kinderziekenhuis.IMG_3241

IMG_3242

IMG_3229

IMG_3230Moderne architectuur valt er ook te bewonderen in Groningen.  Vanuit het station loop je bijna tegen het Groninger Museum aan, een kleurrijk complex dat nog altijd verrast. Langs de snelweg staat het enorme kasteel van de Gasunie. Aan de foeilelijke Grote Markt wordt nog steeds gebouwd aan het omstreden Groninger Forum. Als het af is zal blijken of het zo mooi wordt als de websites beloven. Wij gingen de stad uit en fietsten naar het Hoornse Meer. Daar staat Wall House #2 van de Amerikaanse architect John Hejduk. Het is vooral een experiment dat aan de buitenkant opvalt door zijn mooie vormen en kleuren. Niet echt om in te wonen blijkt als we het huis van binnen bekijken. Klein en ongezellig. Het is meer een filosofie over wonen en ruimte, met een prachtig uitzicht.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s