Tekstleed

Schermafbeelding 2018-06-11 om 17.31.34Lezers, u en ik, zijn gevoelig voor aanbiedingen. Koopjedeal adverteert dagelijks met paginagrote advertenties in verschillende dagbladen, ze bieden producten aan voor aantrekkelijke prijzen, makkelijk te bestellen via internet. uitjekrant.nl wil hetzelfde doen maar biedt in plaats van onderbroeken en tuinverlichting ‘uitjes’ aan, naar musea, tentoonstellingen, wellness, beurzen en events en expierences. Ze zijn ‘dé ticketwinkel van Nederland’, of willen dat tenminste zijn.  In Het Parool stond maandag een paginagrote advertentie van ze met zes aanbiedingen.

Mijn aandacht ging naar het Klederdrachtenmuseum in Amsterdam waar ik nog nooit van had gehoord.  ‘Het museum is gevestigd in een 17e eeuws grachtenpand. In zeven kamers verrast het museum je met een explosie van kleuren, stijlen en designs van Nederlandse klederdrachten. Het Museum verteld (sic!) een inspirerend en interessant verhaal over hoe  internationale invloeden terecht zijn gekomen in onze klederdracht.’ 

Afgezien van de storende spelfout, gaan mijn haren recht overeind staan bij en dergelijke ronkende tekst. wat een clichés, wat een vreemde aanname: onze klederdracht. 

Ook de andere teksten zijn in dezelfde ronkende stijl geschreven. De lezer wordt met je aangesproken of krijgt opdrachten in de gebiedende wijs.

In het Archeon moeten we veel: ‘duik diep door de middeleeuwen‘. In het Scheepvaartmuseum ‘Ontdek de wereld van het Scheepvaartmuseum. Ervaar het leven aan boord van een VOC-schip en maak een vogelvlucht over de historische haven van Amsterdam.’
Amsterdam heeft een hart en daar bevindt zich volgens de tekst het Rembrandthuis. Maar Amsterdam-Oost heeft ook een hart en daar vindt de lezer het Tropenmuseum, ‘een museum over mensen‘.  Ook hier moet de lezer iets: ‘Ondek dat we ondanks de verschillen allemaal hetzelfde zijn.’

Met mijn museumjaarkaart bezoek ik regelmatig verschillende musea in het land. Voor mij zijn deze aanbiedingen niet bedoeld. Maar de jonge lezer die geïnteresseerd is? Concrete informatie is nergens op de pagina te vinden. Ik moest opzoeken waar het Klederdracht museum zich bevindt (Herengracht 427, vanaf 1 juli gratis toegankelijk met de museumjaarkaart). De bedoeling is duidelijk: je moet de website bezoeken (www.uitjekrant.nl) en daar een kaartje kopen. Kassa.

Vreemd dat de mensen achter de website, de Persgroep BV niet de moeite hebben genomen om een goede eindredacteur naar de teksten te laten kijken.

Zuinigheid die leidt tot tekstleed.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Nederlandse taal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tekstleed

  1. Ximaar zegt:

    Hoezo ‘.. u en ik ..’?

    Ik ben behoorlijk aanbieding-ongevoelig. Koop alleen wat in de aanbieding, als ik het toch al van plan was om het te kopen. En daar vallen de aanbiedingen met kwantumkorting niet onder. (Geen zin in sjouwen.)

    Had hier dan ook nog niet over gehoord of gelezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s