Grachtenmasten

520px-Westermrkt2
Af en toe stuurt de Gemeente Amsterdam ons een brief. Direct mail in zijn puurste vorm. We worden op de hoogte gehouden over het snoeien van de iepen, over het onderhoud van de waterkant, over het creëren of schrappen van parkeerplaatsen.

Deze week kregen we een bief over het vervangen van de grachtenmasten:
“Gemeente Amsterdam gaat in totaal 180 grachtenmasten vervangen. De masten krijgen nieuwe armaturen en gereviseerde palen (…) Per dag worden 5 tot 6 masten vervangen (…) Op de locatie waar we de grachtenmasten vervangen, maken we tijdelijk gebruik van een aantal parkeervakken. Deze worden afgezet door middel van hekken. Het gebeid erom heen is gewoon bereikbaar.”

Fijn dat we het weten. Ik heb geen idee wat grachtenmaten zijn. Masten staan op schepen, je kunt er vlaggen en zeilen aan vast maken. Soms op de wal maar dan met de bedoeling dat je er iets aan vast maakt. En je hebt natuurlijk de Euromast, maar in dat geval is de naam duidelijk ironisch bedoeld.Gelukkig weet internet het antwoord. Een grachtenmast is een lantaarnpaal. Een Amsterdamse lantaarnpaal, voorzien van kroon en eikenloof. En haakjes om de ladder van de lantaarnopsteker tegenaan te zetten, al is dat al honderd jaar niet meer nodig. De karakteristieke kroonlantarens zijn vanaf 1998 weer langs de belangrijkste grachten geplaatst en ze helpen mee om het romantische beeld van de Amsterdamse grachten te versterken.
Waarom de Gemeente ze aanduidt als ‘grachtenmasten’ is me een raadsel.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s