Stalling

images

Fietsflat bij Centraal Station

Een auto parkeren in de binnenstad van Amsterdam wordt ongekend duur. Voor bezoekers maar ook voor bewoners. De auto kan je dus maar beter wegdoen, wij denken daar ernstig over na.
De meeste dingen in de stad doen we op de fiets, soms met het openbaar vervoer. En die enkele keer dat we, vooral in de zomer, buiten de stad iets willen, kunnen we gebruikmaken van een deelauto.
Bij het plannen van een avondje bioscoop gaat nu ook door mijn hoofd: kunnen we daar onze fiets wel kwijt? Dat wordt in de binnenstad van Amsterdam steeds lastiger. Huisgenoot P. heeft de gewoonte door te fietsen tot aan de voordeur en dan eens te kijken of er een plek is om de fiets veilig en degelijk te parkeren. Die is er meestal niet, dus wordt het toch weer een brug of een bom in de buurt waar al tien andere fietsen staan. Ik kijk een paar honderd meter voor de bestemming al uit naar een geschikte plek en moet dan vaak nog een flink eind lopen.

Unknown

Fietsenstalling Beursplein

Ik snap dat handhavers iets willen doen tegen al die wild geparkeerde fietsen, Op het Leidseplein en bij de stations zijn ze heel streng, Ze knippen dagelijks tientallen fietsen weg die je dan voor veel geld weer kunt ophalen ergens in Amsterdam Heel-Ver-West.

Bij alle veranderingen die de stad heeft ondergaan zijn ze vergeten om op strategische plekken in de stad grote fietsenstallingen aan te leggen. Ja, hier en daar wordt er iets aan gedaan. Bij de Bijenkorf, onder het Beursplein is een super-de-luxe stalling gebouwd die nog maar weinig wordt gebruikt. Rond het Centraal Station hebben we de grote fietsflat die altijd vol is; er zijn plannen voor een megagrote ondergrondse stalling onder het Stationsplein maar het duurt nog jaren voor dat deze klaar is.
Gek genoeg zien ondernemers er niets in. Ze openen in een leeggekomen bedrijfsruimte liever een cheese shopdan een degelijke fietsenstalling. Toen ik in mijn Rotterdamse jaren nog naar school ging, had je in elke straat wel een rijwielstalling. Voor een gering bedrag per maand kon je daar je fiets kwijt. Die stond daar veilig en droog en de beheerder verdiende er ook nog wat aan.
Dat verdienmodel werkt kennelijk niet meer. Jammer.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stalling

  1. Peter Kersten zegt:

    Leuk oom!!

    Like

  2. een cheeseshop levert natuurlijk meer op dan een fietsenstalling. Een cheeseshop heeft ook andere klanten dan de fietsenstalling, de toerist die op de fiets komt naar de cheeseshop, heeft de fietsverhuurder al als stalling. Meer in het groot staat elders op XBB het verhaal over de Bijlmermeer. Met de scheiding van de functies, wonen werken, voorzieningen en verkeer, ook de scheding van de verkeerssoorten. Deze stedebouwkundige uitgangspunten hebben grote ellende veroorzaakt, zelfs in de tijd van ”inspraak”. Maar door de grootschaligheid van de ingreep Bijnmermeer kwam de inspraak daar niet tot zijn recht, dat is logisch, In de binnenstad, ook in Rotterdam was een andere ontwikkeling tot grootschaligheid de boosdoener. De fietsenstalling had ook een fiets-reparatieplaats. De fietsverkoop van nieuwe fietsen ging vervolgens naar speciaalzaken die je met je auto bezoekt, en nu ga je daar eerst kijken om de fiets dan per internet te bestellen, De fietsenstalling in de buurt heeft het net als de bakker om de hoek het gewoon niet gered, ok als gevolg van ons handelen als klant, dus hand in eigen boezem.

    Dus allemaal redenen om a) de voorrang voor toeristen een halt toe te brengen b ) grootschalige ingrepen in de ruimtelijke ordening in principe te voorkomen, geef de praktische ervaring de kans om fouten tijdig te kunnen herstellen c) het mensbeeld van de liberaal-humanist te herzien, ik denk dat de meerderheid van de huidige bewoners van de Bijlmermeer helemaal niets begrijpen achter de CIAM gedachte voor dit grote stadsdeel. En misschien is dat ook veel beter.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s