Wulps

Unknown‘Wulpse whippets’, las ik in het vreemde boek Blindgangersvan Michael Ondaatje. Ik heb het nog niet uit en weet niet goed wat ik ervan moet vinden. Maar mijn gedachten waren nog bij die vreemde windhonden, de wulpse whippets.

Een mooi woord, wulps. Ik zie het voor me: druk, beweeglijk, wellustig, zinnelijk. Het woord past eigenlijk alleen bij vrouwen: wulps rondingen, wulpse vormen, wulpse blikken. Het kan gaan over haar uiterlijk maar ook over het gedrag van vrouwen, hun oogopslag. Op een filmposter zie ik een wulpse dame bij uitstek: Brigitte Bardot. Uitdagend, met een diep decolleté.Unknown-1
Mannen kunnen zich hanig gedragen stoer of protserig. Ze zijn geil of hitsig maar nooit wulps.

Het woord wulps is afgeleid van ‘welps’ je gedragen als jongen leeuwenwelpjes: druk, speels, dartel.

Dat de jachthonden van Ondaatje zich dartel gedroegen kan ik nog wel geloven, maar bij een blonde matrone in een te strakke jurk denk ik toch niet meer aan een schattige leeuwenwelpje, meer aan een hongerige leeuwin. Maar wulps is ze wel.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s