Waardigheid

th
We weten eigenlijk weinig over de Aziatische royals. Het programma ‘Blauw bloed’ schenkt er nauwelijks aandacht aan. Over de Maleisische sultanaten hoorden we vorig jaar pas toen een Nederlandse jongeman uit Lisse, model Dennis Verbaas, met veel toeters en bellen in het huwelijk trad met prinses Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim, dochter van de sultan van Lahore.

Zondag werd bekend dat de huidige koning van Maleisië, Muhammed V, onverwacht is afgetreden. Hij bekleedde het hoge ambt pas twee jaar, maar de koning keert terug naar Kelantan, de streek in het noordoosten van het land waar hij als sultan heerst. De koning wordt in Maleisië steeds voor vijf jaar gekozen uit de negen sultans van het land. De vorst geniet een hoog aanzien en, net als in Thailand, wordt het beledigen van de vorst streng bestraft. De functie is vormelijk ceremonieel, de directe macht ligt bij de ministers en het parlement. Maleisië is het enige land ter wereld met een dergelijk roulerend koningschap.

 

schermafbeelding 2019-01-07 om 11.24.39

De vorige koning van Maleisië, Sultan Mizan Zainal Abidin met zijn moeder en zijn.  vrouw, koningin Nur Zahirah, tijdens de afscheidsceremonie op Parliament Square in Kuala Lumpur. Mizan Zainal Abidin, was de 13e koning van het land van 2006 tot 2011,   Een probleem vormt natuurlijk wel het dragen van een koninklijk diadeem als je ook al een hoofddoek om hebt.

De koninklijke families in Maleisië doen er alle saan om te lijken op de Europese voorbeelden. Ze zijn dol op de pracht en praal en tradities. Ze kijken vooral naar het Engelse koningshuis dat ze goed kennen via de media. De negen families tonen graag hun rijkdom en gedragen zich vaak als big spenders. Ook dat zou bijgedragen hebben aan de neergang van koning Muhammed V. In 2008 was hij gescheiden van zijn vrouw Tengku Zubaidah binti Tengku Norudin bin Tengku Muda uit de familie van de sultan van Pattani.

 

schermafbeelding 2019-01-07 om 11.19.41

Het geheime huwelijk

Volgens berichten op de sociale media was de koning afgelopen november in Rusland in het huwelijk getreden met een Russisch topmodel de voormalige Miss Moskou Oksana Voevodina in Barvikha. Er verschenen foto’s van de plechtigheid. Officieel werd er niets bekend gemaakt en de Maleisische Voorlichtingsdienst zweeg in alle talen. De koning was formeel nog met ziekteverlof maar afgelopen zondag werd zijn aftreden bekend gemaakt.

 

Als de Maleisische monarchie wil blijven voortbestaan dan moeten de sultans er inderdaad alles aan doen om met waardigheid naar buiten te treden. Dat wordt lastig voor de zeer islamitische sultans als een van hun leden de bloemetjes buiten zet in het buitenland en zelfs een verhouding begint met een veel jongere, niet islamitische vrouw die slechts de tiara draag van een beauty queen. Zulk gedrag werd een eeuw geleden nog wel getolereerd van monarchen en andere hoogwaardigheidsbekleders, maar nu iedereen twittert en oneindig veel foto’s publiceert op instagram en ander social media loopt het te veel in de gaten en beschadigt zulk gedrag het aanzien van de monarchie.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, royalty en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s