Willem I – vorst van Fulda

images-1

Op school leerden we dat de Oranjes in de roerige tijd van de Franse revolutie naar En geland waren vertrokken en dat de erfprins, als soeverein vorst weer uit Engeland  terug kwam in 1813. Zoals Wilhelmina ook tijdens WOII vanuit Engeland het verzet leidde, zo, dacht ik, hadden de Oranjes vanuit Engeland in de Franse tijd de Hollanders gesteund in hun verzet tegen de Franse overheersing.

Maar de geschiedenis is altijd veel gecompliceerder dan je denkt en herhaalt zich nooit. De oude stadhouder Willem V heeft nadat hij uit de Nederlanden was gevlucht veel gezworven en vooral in Duitsland bij familie en vrienden ervoor gepleit on een deel van zijn macht en bezittingen terug te krijgen.

Schermafbeelding 2019-02-03 om 11.32.15Vooral met het hof in Pruissen had Willem Vj goede betrekkingen. Zijn doortastende echtgenote, Wilhelmina van Pruisen was de zuster van koning Friedrich Wilhelm II . Toen Pruisen in 1802 vrede sloot met Frankrijk beloonde de Pruisische koning de oude stadhouder met een vorstentitel. Hij zou vorst worden van het prinsbisdom Fulda, een kleine stad in het oosten van Hessen en hij kreeg ook een klein aantal andere bezittingen,  Willen V weigerde de gunst te accepteren maar gaf de titles en de bezittingen graag door aan zijn zoon Frederik Willem, de latere koning Willem I der Nederlanden.
Op 6 december hield de nieuwe vorst een feestelijke intreden in de stad.

Frankrijk had bezit genomen van het gebied aan de linker Rijnoever, vorsten kregen als compensatie van Napoleon kerkelijke bezittingen en vrijgekomen vorstendommen.

Unknown-1Willem Frederik toonde zich geen trouw aanhanger van Napoleon. In november 1804 verschenen hij en zijn vader in Mainz niet op de uitnodiging van Napoleon voor alle Duitse vorsten voor de vorming van de Rijnbond. Deze werd op 12 juli 1806 gevormd. In augustus 1806 verklaarde Pruisen opnieuw de oorlog aan Frankrijk. Willem Frederik koos partij voor zijn familie in Pruisen en liep over. Op 27 oktober 1806 werd Fulda door Franse troepen bezet, waardoor Willem Frederik zijn vorstendom vanwege de collaboratie met Pruisen verloor. Ter compensatie van dit verlies kreeg de erfprins een jaarlijkse som van 60.000 gulden uitgekeerd. De door de prins opgezette bestuurlijke organisatie werd voorlopig gehandhaafd en Fulda werd een gereserveerde provincie: een gebied dat door Frankrijk werd bestuurd zonder deel uit te maken van het Franse keizerrijk. De erfprins was op 14 oktober 1806 krijgsgevangene geworden na de verloren Slag bij Auerstedt maar werd op zijn erewoord vrijgelaten. Na de verovering van Berlijn schreef  de erfprins tot drie keer toe een smeekbrief om de onteigening van het vorstendom terug te draaien, maar alle verzoeken werden afgewezen. Op 4 augustus 1807 werden de domeinen  aan keizer Napoleon overgedragen. Op 19 mei 1810 ging het vorstendom Fulda deel uitmaken van het groothertogdom Frankfurt.

 

 

 

 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, geschiedenis, royalty en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s