Op de fiets naar Jeruzalem

IMG_3739Vanochtend vroeg wilde ik genieten van de zondagochtendstilte. Even met de fiets erop uit voordat de toeristen de stad zouden overnemen en het te warm werd om een flink eind te fietsen. In Het Parool had ik gelezen over de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer, daar was ik nog nooit geweest.

IMG_3740Ik fiets door de Oude Watergraafsmeer, drink koffie in de Wakkerstraat – genoemd naar  Jacobus Philippus van Medenbach Wakker (1784-1860), notaris en burgemeester van de voormalige gemeente Watergraafsmeer – bewonder de keurige deftige woningen aan de Willem Beukelsstraat, vlak bij Frankendael. Dan is het nog maar een klein stukje. Via de Nobelstraat fiets ik naar de Lorenzstraat, middenin de wijk die vroeger ook wel Tuindorp Frankendael werd genoemd. Gebouwd vlak na de oorlog, begin jaren vijftig tussen het landgoed Frankendael en de Nieuwe Oosterbegraafplaats. De wijk is niet zo bijzonder als het naburige Betondorp, dat architectonisch interessanter is, maar de wijk is een prachtig voorbeeld van de nieuwbouw uit de wederopbouwtijd de tijd van de grote woningnood, er waren dringend meer goedkope woningen nodig.

IMG_3741Het werden witte duplexwoningen met platte daken die enigszins deden denken aan de woningen zoals je ze ook in het Midden-Oosten tegen kan komen, vandaar de bijnaam van de wijk Jeruzalem.  Ik fiets langs strokenbouw en hofjes. Alles ziet er keurig uit., heel erg Nederlands, niets Midden-Oosten.  Na jarenlange strijd om het behoud heeft de woningbouwverenging uiteindelijk alles opgeknapt en de kwaliteit van de kleine, gehorige woningen aanzienlijk verbeterd.
Het is er doodstil op deze zondagochtend.  De enige versiering die is aangebracht de strakke woningen zijn vreemde ronde uitsparingen in de zijmuren, typisch jaren vijftig.

IMG_3743De wijk stond op de nominatie om gesloopt te worden. Maar de crisis gooide roet in de plannen, de wijk werd alsnog tot monument verklaard en zo bleven 600 goedkope huurwoningen bewaard. Alleen aan de rand van de wijk komen nieuwe en veel duurdere woningen.

Amsterdam kent veel bijzondere plekken waar je geen toerist zukt tegenkomen, De wijk Jeruzalem is er een van.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, architectuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Op de fiets naar Jeruzalem

  1. Peter Kersten zegt:

    Zeer informatief, Oom

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s