Onze straat

De straat waar wij tijdelijk wonen. Nou ja straat, officieel is het een ‘Avenue’ maar het ziet er uit als een gewone straat een verbinding tussen het centrum van Aix en het Meer van Bourget.

De hoogtijdagen van de stad duurden van ongeveer 1860 tot de Eerste Wereldoorlog. Toen werden aan deze Avenue villa’s gebouwd met diepe tuinen. Gekroonde hoofden uit heel Europa kwamen hier een kuur doen, koningin Victoria kwam wel drie keer naar Aix om te kuren, haar borstbeeld staat pontificaal in het park.

Veel van de villa’s verdwenen en maakten plaats voor wat ongeregelde nieuwbouw. Ook in de diepe tuinen werd gebouwd, of ze worden gebruikt als parkeerplaats.

Op de hoeken van de verschillende zijstraten waren nog niet zo heel lang geleden verschillende winkels maar die zijn allemaal verdwenen op een kleine bakker na die dapper stand houdt. Lege etalages en rolluiken tonen waar eens de groenteboer, de slager en de kruidenier was. Een klein Marokkaans restaurant is er bijgekomen, volgens onze gastheer de moeite waard, vanavond gaan we het uitproberen.

Een enkele villa met kenmerken van de Art Nouveau is blijven staan. In plaats van één familie wonen er nu heel veel mensen in, er zijn zestien appartementen in het mooie huis gekomen.

Er zijn mannen aan het werk in onze straat. Gisteren stonden er opeens geheimzinnige tekens op het wegdek. Wie weet wat hier allemaal nog meer gaat gebeuren ….

Avenue Du Petit Port, Aix-les-Bains.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s