We hebben weer een Albert Mol

Schermafbeelding 2019-08-30 om 11.27.02
Gelukkig is er op de Nederlandse televisie weer een knuffel-homo te zien. Al sinds de jaren zestig is daar duidelijk behoefte aan. Zo’n lieve nicht met wapperende handjes, die geen vlieg kwaad zou doen en waar je eindeloos mee kunt lachen, om lachen ook. Schermafbeelding 2019-08-30 om 11.19.56
Albert Mol heeft die rol jarenlang grandioos vervuld. Zij manier van bewegen, van praten, zijn oogopslag, het waren zulke stereotype beelden, iedere kijker had meteen door hoe de vork in de steel zat. Het beeld van de vrolijke nicht was geschapen. De succesfilm Fanfare uit 1958 had Albert Mol – oorspronkelijk danser en choreograaf – beroemd gemaakt en toen de televisie in alle huiskamers kwam was daar altijd Albert Mol, het langst in ‘Wie van de drie’.
En hoewel Mol aanvankelijk keurig gerouwd was, kwam hij steeds vaker openlijk uit voor zijn homoseksuele leefwijze. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door met zijn partner Geurt (eigenlijk Guerdon) in de rustige Achterhoek.

Velen deden hem na. Op het toneel bijvoorbeeld in La cage aux Folles’, Geer & Goor vertolkten hun versie van het origineel maar bereikten nooit dat ultieme Albert Mol-gevoel. Paul de Leeuw was te grillig en te slim.

Maar nu hebben we dan Martien Meiland. Beroemd geworden door de uitzending van Ik vertrekuit 2009. Hij sprak amper een paar woorden Frans en wat hij zei in die mooie taal werd vervormd door een lelijk Nederlands accent. Je wist dat het niet zou lukken dat verbouwen van het Franse kasteel. En dan was hij ook nog eens getrouwd. Zijn vrouw, Erica Renkema, leek niet te beseffen dat haar man van de verkeerde kant was. Lachen! Aan het eind van de uitzending bleek dat de familie het niet volhield en weer terugkeerde naar Nederland. In Noordwijk begonnen ze een woninginrichtingszaak en gaven ze interieuradvies.

Schermafbeelding 2019-08-30 om 11.17.43Maar Martien Meiland is weer terug met een eigen realityshow op SBS6. Na een paar jaar te hebben geleefd als gayin Amsterdam is hij weer veilig terug op het oude nest, bij zijn Erica. Opnieuw hebben ze een kasteel gekocht in Frankrijk en Martien stopt al zijn tomeloze energie in het opknappen en verfraaien van dat oude landhuis, terwijl hij onderwijl de eerste gasten begroet. Martien is geliefd. ‘Zo authentiek’, wordt er dan gezegd. Hij krijgt nog een programma bij SBS, Cash on Trash, een programma waarin spulletjes centraal staan. Hij mocht zelfs bij Jinek opdraven. Er is een nieuwe tv-persoonlijkheid ontdekt.  

Als jongetjes op school elkaar uitschelden voor ‘homo’ is het duidelijk wat ze bedoelen. Het gaat niet over jou en mij maar over de wapperende handjes van Martien.

Martien Meiland in ‘Ik vertrek’ https://www.npostart.nl/ik-vertrek/15-01-2009/TROS_1194896

Chateau Meiland SBS6 https://www.kijk.nl/sbs6/chateaumeiland

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in homoseksualiteit en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s