Filmklassieker met hoofdletter F

Unknown-1
De afgelopen dagen had ik genoeg tijd om de ‘geremasterde’ versie van Heimat 1 te bekijken. Opnieuw was ik enorm onder de indruk van deze serie die ik voor het eerst al eind jaren tachtig heb gezien toen deze door de vpro werd uitgezonden. 

De maker Edgar Reitz, nu 85, heeft de oude opnamen met zijn team digitaal opgefrist. En inderdaad alles ziet er mooier uit dan ooit, het formaat is aangepast, de kleuren zijn frisser, de zwart-wit opnamen zijn contrastrijker.

images-1Opnieuw werd ik geboeid door deze ‘kroniek’ die aan de hand van een familiegeschiedenis uit een klein dorp in de Hunsrück ook de geschiedenis van Duitsland laat zien, van vlak na de Eerste Wereldoorlog tot het begin van de jaren tachtig,

Reitz neemt de tijd, deze eerste serie duurt ruim veertien uur. In alles is hij onconventioneel. Wij zijn nu gewend aan series die in sneltreinvaart situaties scheppen, en ons kennis laten maken met uitgebreide families, maar in Heimat gaat alles uiterst langzaam en zorgvuldig. De ruimte wordt getoond, de omgeving, het landschap. Geluiden spelen een belangrijke rol. De muziek van Nikos Mamangakis is experimenteel en heeft soms een leidende rol.

images

De camera danst om de mensen heen, Reitz gebruikte al voordat er sprake was van drones vaak opnamen van bovenaf. Hij experimenteerde met kleur in zwartwit-beelden. Prachtig is in een van de eerste scènes de gloed van het vuur in de smidse te zien. Het rood/oranje vuur, de vonkenregen in het beeld dat verder zwartwit is.Unknown

De verhalen van de hoofdpersonen zijn nergens mee te vergelijken. Er zijn geen echte helden, geen echte schurken. De dragende figuur is Maria Simons de moeder van Anton, Ernst en Herman,  de mooie, stille moeder die zoveel verdriet en eenzaamheid kent.

De serie Heimat hoort thuis in het rijtje filmklassiekers, tussen Borgen en The House of Cards. EdgarReitz naast Orson Welles en Alfred Hitchcock. 

Zie ook: Poëtisch filmen https://wordpress.com/post/wllmkalb.blog/5619 
Opnieuw naar de Hunsrück https://wordpress.com/post/wllmkalb.blog/4812

trailer: https://www.eyefilm.nl/themas/heimat-1-eine-deutsche-chronik

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, film en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s