Struinen

Schermafbeelding 2020-05-03 om 11.00.19Het woord scharrelen kenden mijn cursisten niet, maar ook het woord struinen zorgde voor veel vragende blikken. Nee niet struikelen of stropen, maar struinen. Volgens mijn Van Dale betekent het ‘”snuffelend rondlopen om te zien of men iets van zijn gading kan vinden”, maar het kan ook beteken “een kleinigheid weghalen”, nogal negatieve betekenissen dus.

Voor mij is de betekenis veel positiever. Ergens zonder duidelijk doel wat rondlopen. In alle vrijheid wat rondkijken, iets tegenkomen waar je niet echt op naar zoek was. Zo kan je de markt afstruinen en thuiskomen met een bos prachtige pioenrozen. Je kan rondstruinen in een buurt die je niet goed kent en opeens een winkeltje tegenkomen waar ze platen uit de jaren zestig verkopen.

Struinen rijmt lekker op duinen. Onder de titel Struinen in de duinen worden tal van feesten en rondleidingen georganiseerd. Struinen is iets prettigs, vandaar dat er langs de Waal struinpaden zijn gekomen, lekker zwerven langs gebaande paden de weg vinden via je struinapp.

De tweede betekenis van struinen, gappen, is vrijwel verdwenen

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s