Wilskracht

Natuurkundigen zijn al eeuwenlang bezig om krachten in kaart te brengen en te beheersen. Ze weten heel veel over de zwaartekracht over warmtekracht, over windkracht en stuwkracht.  Krachten zetten machines in beweging, houden de economie in stand. Sommige krachten zijn ronduit mysterieus, zoals de kracht van de maan die eb en vloed in gang zet. 

Opvoeders zijn dol op wilskracht. ‘Als je maar wil, dan kan je het’, ’willen is kunnen’, ‘waar een wil is, is een weg’. Allemaal mooie lessen die ons willen laten geloven dat als je maar wil, er heel veel is te bereiken. 

‘Ik wil rijk en beroemd worden’, zegt Sandra tegen haar moeder die net aan het uitrekenen is dat ze deze maand weer vele tientjes te kort komt om de huur te betalen. ‘Ja schat’, zegt moeder maar ze gelooft er niets van. 

Wilskaracht kan in veel situaties belangrijk zijn. ‘Volhouden, niet meteen opgeven’, ‘nog een keer, je kan het pas als je het heel vaak gedaan hebt’, ‘je moet er iets voor overhebben, pijn lijden hoort erbij maar het leidt ergens toe, je kunt je doel bereiken’. 

We worden voortdurend aangespoord om wilskracht te tonen. Maar ze vergeten vaal erbij te zeggen dat wilskracht ook zijn grenzen heeft.  Soms word je niet beter, soms haal je je gestelde doel niet, ook al wil je het nog zo graag.  

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wilskracht

  1. Corja zegt:

    Wat leuk, dit. Ik vind het supergrappig dat jij al je hele leven de vleesgeworden wil/Wil bent. En dat het er maar net vanaf hangt hoe sterk de kracht van die Wil is…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s