Prins Sasja

De geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau, zo dacht ik, die ken ik wel. Maar van Prins Sasja had ik nog nooit gehoord . Die naam werd vermeld in een biografie van koning Willem III die ik aan het lezen ben. Deze Sasja, voluit Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel werd geboren op paleis Soestdijk in augustus 1818. Hij was de tweede zoon van het jonge echtpaar Willen Frederik George Lodewijk, de latere koning Willem II en zijn Russische echtgenote Anna Paulowna.

In Amsterdam herinneren de Willemsparklaan bij het Vondelpark en de Willemsstraat in de Jordaan ons aan koning Willem III, de oudere broer van Sacha. De prins Hendrikkade is vernoemd naar zijn jongere broer prins Hendrik die de bijnaam ‘de zeevaarder’ kreeg omdat hij lange tijd in dienst was van de marine. Deze prins bezocht als eerste Oranje Nederlands-Indië, zijn borstbeeld staat aan het IJ in Amsterdam. Maar er is in de hoofdstad geen straat of laan te vinden die naar Sasja is vernoemd. Het Alexanderplein en de Alexanderkade in Amsterdam-Oost zijn vernoemd nar de jongste zoon van koning Willem III die ook Alexander heette en slechts 33 jaar oud werd, een neefje van Sasja.

Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel, Prins der Nederlanden 1818-1836

Er valt ook weinig heldhaftigs te vertellen over deze Sasja. Hij kreeg al als jongen een militaire rang, studeerde wat maar had meer belangstelling voor de jacht. Hij organiseerde op Het Loo als eerste de valkenjacht. Als achttienjarige overkwam hem een ongeluk waar hij zijn hele leven last van zou blijven houden. Op de terugweg van Leiden naar Den Haag konden hij en zijn broer Wllem niet verder met de koets vanwege een hevige storm. Ze stapten uit en baanden zich een weg door het Haagse Bos. Een tak van een grote eik kwam op Sacha terecht, hij kon met veel moeite bevrijd worden en was enige tijd bewusteloos. Het duurde lang voordat hij weer op de been was en op jacht kon. 

Zijn ouders zochten toen hij twintig jaar was naar een geschikte huwelijkskandidaat. Hij werd op reis gestuurd naar Sint-Petersburg en naar Engeland. Daar maakte hij kennis met de jonge koningin Victoria, maar die zag niets in die Hollandse prins ‘Hij is erg gewoontjes met zijn spillebenen’. Een mogelijke verbintenis met Isabella II van Spanje kon niet tot stand komen omdat zij katholiek was. Zelf had Sacha weinig oog voor de dames die in aanmerking zouden kunnen komen voor een huwelijk met een prins van Oranje. Zijn schoonzus, Sophie van Württemberg, schreef: ‘Hij weet nog niet wat een vrouw is’.

Borstbeeld van Prins Hendrik de Zeevaarder aan de Prins Hendrikkade aan het IJ in Amsterdam
Willem II en zijn echtgenot Anna Paulowna en hyn drie kinderen: Willem, Alexander (‘Sasja’), Hendrik en Sophie

De meeste tijd bracht hij door bij de cavalerie, hij werd benoemd tot luitenant-generaal en inspecteur. 

Zijn gezondheid bleef klachten opleveren. Sophie schreef over hem aan haar vriendin lady Malet: ‘Hij loopt als een oude man, heeft voortdurend koorts en heeft opgezette klieren’. Om aan te sterken vertrok Alexander in november 1847 naar Madeira. Maar het milde zeeklimaat bracht geen verbetering. Sasja overleed aldaar op 20 februari 1848 nog geen dertig jaar oud.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, royalty en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Prins Sasja

  1. Peter Kersten zegt:

    Achhhh jeetje die arme prins Sasja

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s