Zus van prins Hendrik werd twee jaar opgesloten

Elisabeth van Mecklenburg-Schwerin (1869-1955), de oudere zuster van prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, was tegen haar zin gehuwd met Frederik August, groothertog van Oldenburg.

Het huwelijk was ronduit slecht te noemen, Frederik August hield er vriendinnen op na en behandelde zijn echtgenote ronduit schandalig. Maar dat moesten vrouwen in hoge posities in die tijd maar accepteren.

Toen Elisabeth een relatie begon met Jan Schütte, een adviseur van haar man die ook haar kinderen lesgaf, was de wereld te klein. Zij mocht als ontaarde moeder haar kinderen niet meer zien en werd door de familie van haar man geestelijk instabiel verklaard en weggestopt in een inrichting.

Het was haar schoonzus koningin Wilhelmina die probeerde iets aan de situatie te doen, ze verzocht Wilhelm Ii om in te grijpen in Oldenburg. Van een formele scheiding wilde de groothertog van Oldenburg niets weten, wel werden er afspraken gemaakt over een scheiding van tafel en bed. Elisabeth ging bij haar moeder wonen in het jachtslot van de familie van Mecklenburg, ze mocht haar kinderen af en toe weer zien. Elisabeth was een van de ere-gasten tijdens het huwelijk van haar nichtje prinses Juliana en prins Bernhard in 1937.

Dat blijkt uit haar portret dat is opgenomen in het boek ‘Prinsessentranen’ van Willem Kalb, dat deze week verscheen bij bravenewbooks.nl. Het boek bevat vijftien portretten van tragische prinsessen uit de periode 1815-1918 die doorhun ouders op jonge leeftijd werden uitgehuwelijkt.

Te bestellen via https://www.bravenewbooks.nl/books/310834

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Feiten en meningen, royalty en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s