Duitse dromen

Er zijn dus nog steeds in Duitsland mensen die iedere ochtend wakker worden en verlekkerd kijken naar de kaart uit 1871 die boven hun bed hangt, Duitsland was toen stukken groter. Ze kunnen nog steeds niet accepteren dat het Duitse Rijk werkelijk voorbij is, ze geloven in allerlei complottheorieën die beweren dat de oude grenzen formeel nooit zijn opgegeven. Dat zijn dictaten van de geallieerden geweest die de Bondsrepubliek teruggebracht hebben tot zijn huidige omvang. De Reichsbürger erkennen de huidige republiek niet en streven – eventueel met geweld – naar het herstel van oude tijden met de oude grenzen. 

Ze hadden ook al een leider voor hun nieuwe rijk op het oog, de 71-jarige Heinrich VIII von Reuss, een telg uit een oud vorstengeslacht dat eeuwenlang regeerde over een van de piepkleine mini-vorstendommen in Thüringen. Journalisten raakten in de war, in sommige berichten wordt hij Heinrich VIII en soms Heinrich XIII genoemd, maar kenners weten het zeker: het gaat om Heinrich XIII. 

Heinrich XIII Prins von Reuss

Het federale Duitse keizerrijk kende na 1871 vier koninkrijken, vijf hertogdommen, zes groothertogdommen en zeven vorstendommen. In Thüringen was de versnippering het ergst, om de paar kilometer was je er weer in een ander land. 
Er waren daar twee vorstendommen van de familie von Reuss: Reuss oudere linie en Reuss jongere linie, allemaal terug te voeren op familievetes in oude tijden. De familie von Reuss had een merkwaardige gewoonte die tot de dag van vandaag voortduurt: alle jongens krijgen de naam Heinrich met een getal erachter om ze uit elkaar te houden. Bij elke eeuwwisseling begint men opnieuw te tellen.

De keurige heer die deze week in Frankfurt werd gearresteerd en die door zijn rechts-radicale aanhangers werd beschouwd als het toekomstige staatshoofd van het hernieuwde Duitse Rijk, is een telg uit een van de zijlinies van de familie.

Het versnipperde Thüringen

De chef van het Huis Reuss, Heinrich XIV, had al veel eerder afstand genomen van zijn achterneef die hij een ‘verwarde man’ noemde. Heinrich XIII was projectontwikkelaar in Frankfurt am Main en beschikt ook over een jachtslot in Bad Lobenstein in Thüringen maar zit voorlopig vast op verdenking van het beraden van een staatsgreep met geweld. 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, geschiedenis, grenzen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s