Wordt u ook zo afgeleid door die verkeerde bril?

Iemand heeft ooit bedacht dat het leuk zou zijn om publiek uit te nodigen bij een talkshow. ‘Dat maakt het programma zo levendig, je krijgt direct een reactie’, moeten ze gedacht hebben. Het idee is vast komen overwaaien uit Amerika, maar wij zitten er mooi mee. Of beter: het publiek zit daar dan, vlak achter de interviewers en de gasten. En wij als kijkers kunnen alleen maar terugkijken.

Het leidt zo af. Die twee jongen mensen die steeds gaan verzitten om toch maar in beeld te komen; die dikke meneer met dat rare gestreepte overhemd, die mevrouw met die verkeerde bril. Ze lachen en klappen op het juiste moment, dat hebben ze van tevoren geoefend. ‘Klapvee’ worden ze ook wel genoemd. De mooiste meisjes zitten natuurlijk vooraan. Allemaal hebben ze die euforische blik: wij zijn op de televisie! Want hoger kan je toch niet stijgen. “Ik heb je gezien!’ zullen de buren morgen zeggen, het meisje achter de kassa, het neefje uit Appelscha.
Het is een hele industrie geworden om die stoeltjes vol te krijgen. Ouderen kan je altijd wel krijgen, omroep Max heeft het makkelijk, maar frisse jonge koppies dat is lastig.

Aandachttrekkers moet je weren, maar hoe doe je dat? Een jongeman maakt onduidelijke handgebaren achter Paul Witteman; wat hij bedoelt weet ik niet, maar ik hoor al niet meer wat er aan tafel gezegd wordt, die man intrigeert me. Zijn hand gaat langs zijn kin, achter zijn oor, door zijn haar; hij kijkt indringend. Wat seint hij, naar wie?

Een idee: zet het publiek – als het er dan toch moet komen – in het halfduister. We weten dat ze er zijn, horen ze af en toe, maar zien ze niet. Of verstopt ze achter een gordijn. Of stel de lens van de camera zo in dat ze heel onscherp zijn. Moet toch kunnen?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wordt u ook zo afgeleid door die verkeerde bril?

 1. Ximaar zegt:

  Bij dat verstoppen wil het publiek waarschijnlijk helemaal niet meer komen. 🙂

  Het zijn trouwens vaak mensen uit de buurt van de studio aangevuld met wat mensen waar de onderwerpen over gaan.

  Bij Met het Mes op Tafel zitten het beetje publiek wel in het donker. In dat geval gaat het doorgaans om bekenden van de candidaten. Ik vermoed dat barjuf Mylou F daar de klapaanvoerder is. Vaak zijn dat mensen die nooit in beeld komen.

  Het publiek leidt mij niet meer af, terwijl ik zo afgeleid ben. Of ze houden zich rustig en komen weinig in beeld of ik spoel zoveel irritante stukken door dat ik uitzendingen in 5 minuten ‘bekeken’ heb. (Er gaat toch maar niets boven on-demand-kijken. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s