Oude letteren 4

DSC03416Het Bungehuis in de Spuistraat met zijn kenmerkende dikbuikige letters uit het interbellum kwam dit voorjaar in het nieuwe omdat het bezet was door protesterende studenten. Gebouwd in 1932-1934 door de Gebr Van Gendt A.L.Zn, voltooid door architect W.J.Klok. Zie ook: Bungehuis, dierbare herinneringen http://wp.me/p1MauM-1Jt 

DSC03409Een zelfde soort letter siert ook de gevel van deze drogist in de Herenstraat, een van de weinige winkels die er ook al was toen wij hier om de hoek kwamen wonen in 1971.

DSC03411Deze mooie gevelversiering is te zien op Singel 268. De naam Gebr Zahn staat in marmer gebeiteld. Wikipedia vertelt dat de gebroeders Zahn afkomstige waren uit Bohemen en beroemd werden als glashandelaren. Ze leverden onder andere het glas voor Artis en de De Krijtberg (http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Os_(familie))

DSC03415Iets verderop op het Singel dit opschrift van zoutziederij De Pauw. De zoutziederij zelf stond in Muiden. De deftige familie Bouvy hield dit Amsterdamse pand aan als woonhuis en kantoor. In de ziederij (zieden = koken, verleden tijd: zood, voltooid deelwood: gezoden). werd het zout uit ruw steenzout gekookt zodat dat gebruikt kon worden om bijvoorbeeld vis te conserveren. Rond 1680 werden de zoutziederijen verbannen uit de binnenstad omdat er te vaak branden ontstonden. Meer over de familie Bouvy:  http://margreetdebroekert.blogspot.nl/2014/01/een-bijzondere-familiegeschiedenis.html 

DSC03417Je moet goed zoeken en als je hem hebt gevonden is het nog een hele puzzel om te lezen wat er staat op de gevelsteen van het statige, voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225. Het blijkt het visitekaartje te zijn van de twee architecten: “Gebouwd van Januari 1928 tot mei 1930. Architecten G.J Langhout en J.F. Staal.”DSC03418De gevelsteen bevindt zich onder de toren, boven het halfronde deurtje.

DSC03419An de overkant van deze voormalige ‘Amsterdamse Fleetstreet’ staat het stevige gebouw van het Algemeen Handelsblad waar HJH Hofland nog heeft gewerkt. Jarenlang een krakersbolwerk met galerie, woonplekken en atelier, een prettige rotzooi. Nu tijdelijk kunstcentrum The Times. Het gebouw stamt uit 1903 en is van architect Eduard Cuypers. De oorspronkelijke belettering is nog steeds goed te lezen. Opmerkelijk zijn de forse schreven en de manier waarop de L en de G en verderop de L en A zijn samengevoegd.

Zie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln en oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oude letteren 4

  1. Jokezelf zegt:

    Toch leuk dat dat er allemaal nog is en niet is overgeschilderd, of – nog erger – met de grond is kleingemaakt. We moeten zuinig zijn op onze architectuur en onze teksten daarop.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s