Amsterdam – Oude letteren 5

Het blijft fascinerend die oude typografie, boodschappen in oude letters gevat die nog steeds te zien zijn op gevels in Amsterdam.

Jordaan 5 Willemstraat

Jonge mensen weten natuurlijk niet meer wat een Bewaarschool was (de voorloper van de kleuterschool, je kinderen werden er veilig bewaard). Willemsstraat, Jordaan.  Mooi zoals die twee O’s met elkaar verbonden zijn.

DSC03412Pand Singel 302. Over die Oude Loodmyn heb ik niets kunnen vinden.Mij intrigeert vooral het gebruik van de Griekse y in plaats van de lange ij.

DSC03410

Singel 190, ‘Witte goederen, Broderies etc. Bruning & Thunissen’. Net als de Bewaarschool is ook het begrip ‘Broderie’ verdwenen. We hebben geen tijd meer voor fijne handwerken, het versieren met randjes van lakens en theedoeken.
Haarlemmerstraat:dijk 08HaarlemmerstraatCentrum Oude Waal14Kromme WaalHoutmankade 02Houtmankade 04Koloniale waren vormden lange tijd de basis van de Amsterdamse welvaart. Ook dat heeft zijn sporen nagelaten. Op de Houtmankade zijn ze er nog de pakhuizen Medan, Bindjeij, Laboean, Deli, Langkat, Serdang.

Zie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Amsterdam – Oude letteren 5

 1. Corja zegt:

  Lekker door Amsterdam struinen…. 🙂

  Like

 2. Dankjewel. Mooi om dit te zien. De O’s in Bewaarschool doen me denken aan ringen. Alhoewel mooi, snap ik niet zo goed waarom het zo staat.

  Like

 3. Jokezelf zegt:

  Wat een aardig idee al die oude gevelteksten.Ik ga meteen even struinen in de eerste 4 afleveringen. De bewaarschool ken ik nog wel; daar zat mijn zusje op, terwijl ik al naar de kleuterschool mocht. Er stond een non aan het hoofd en er zaten wel veertig kindertjes van 3 jaar in dat klasje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s