Gemis aan pleinen

DSC03463Het valt op als je in Venetië bent, in Wenen of in Barcelona: telkens als je een hoek omslaat kom je op een pleintje. In Nederland heb je dat niet. We zijn zuinig met de ruimte en wat heb je nou aan een plein?
Een plein biedt ruimte en beschutting. Het onderbreekt de monotonie van een gevelrij, de rechte straten. Een plein kan je verrassen en biedt de gelegenheid om eens even te gaan zitten, een spel te spelen, uitvoerig van gedachten te wisselen. Maar ja, dat zijn nou bij uitstek geen Hollandse eigenschappen.

Een van de mooiste pleintjes van Amsterdam ligt verscholen achter een poort. Het is de binnenplaats van he voormalige katholieke jongensweeshuis aan de Lauriergracht, midden in de Jordaan. Meestal is de poort gesloten maar steeds vaker gaat deze open, zoals vorig weekend ten het Opentuindag was in de Jordaan, maar er zijn ook concerten op het pleintje of voorleesavonden onder de platanen.

DSC03464De katholieken mochten in de Republiek er wel zijn, maar vooral niet te zichtbaar, vandaar dit verstopte weeshuis. Deze binnenplaats heeft de ideale maatvoering, niet te groot, niet te klein. De bebouwing vormt in al zijn regelmatig een prachtig decor, de oude platanen doen de rest. Dit plein biedt rust en ruimte, tijd voor bezinning. Er is nu een crèche, een theatergezelschap, de jongensslaapzalen zijn verbouwd tot sobere appartementen. De Platanen vormt van de vele juweeltjes van de stad die – gelukkig maar – niet in iedere toeristengids te vinden zijn.

Lauriergracht 101.

Zie ook: Groene Jordaan ‘Geveltuintjes’  http://wp.me/p1MauM-1NT 
wijkinfo:  http://www.jordaangoudenreael.nl/cms/component/option,com_frontpage/Itemid,1/ 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gemis aan pleinen

  1. Blewbird zegt:

    Wat is het verschil tussen een plein en een binnenplaats? -Voor mijn gevoel heeft een plein (meer) toegangswegen. Nederlandse pleinen ontbreekt het meestal aan sfeer. In Leiden, waar ik woon, zijn de schaarse pleinen kunstmatig en ongezellig, meer ‘gaten’ dan dat erover lijkt te zijn nagedacht. Mooi thema!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s