Oude letteren 9 – nieuw!l

DSC03689 (1)Heel vaak fietste ik over de Weesperzijde op weg naar mijn werk in Diemen en nooit was het mij opgevallen. Maar vorige week zag ik opeens de gevelreclame voor het oude automerk Minerva. Hoe kon het toch dat ik het nooit had gezien?

De verklaring is simpel, deze gevelreclame op het pand in de Blasiusstraat is pas eind juli 2015 opnieuw aangebracht op initiatief van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Een stukje geschiedenis herleeft, bovendien is het beslist mooier dan zomaar wat graffiti.

De oorspronkelijke gevelreclame 1927, foto Stadsarchief.

De oorspronkelijke gevelreclame 1927, foto Beeldbank Stadsarchief Amsterdam .

Minerva maakte mooie, dure auto’s, geliefd bij de superrijken in heel Europa. Een echte Minerva oldtimer is nu een klein fortuin waard.  Kenners noemden de Minerva ‘de beste auto ter wereld’, het was de Belgische Rolls Royce. Natuurlijk reed koning Albert I bij voorkeur in zijn koninklijke Minerva. De fabriek stond in Antwerpen en was opgericht door de Nederlandse gebroeders de Jong. Ze begonnen met het produceren van fietsen, al gauw werden het motorfietsen en daarna gingen ze over op het maken van deze luxe automobielen. Na de crisis van 1929 ging  dit merk ten onder. Van tijd tot tijd wordt er in België nog wel eens gesproken over een herlancering van het merk Minerva, maar tot concrete stappen heeft dat nog niet geleid.

Opmerkelijk de manier waarop de naam van de importeur, de Amsterdamsche Rijtuig Maatschappij op de gevel staat, met afkortingen en een Griekse y in plaats van een ij, een gewoonte die destijds veel voor kwam.

Er wordt op de gevel in Amsterdam-Oost ook nog een ander automerk genoemd waar ik nog nooit van had gehoord: REO. Het Persbericht van de WHGA geeft uitleg, deze afkorting staat voor Ransom Eli Olds, een Amerikaanse pionier op het gebied van de autofabricage, hij was onder meer de grondlegger van de Oldsmobile. Het merk REO, naar zijn initialen, had in de eerste dertig jaar an de vorige eeuw veel succes maar overleefde, net als Minerva, de crisisjaren niet.

De Minerva AL Coupé Lebaron 1930

De Minerva AL Coupé Lebaron 1930

Zie ook:

oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx oude letteren 8 – boodschappen http://wp.me/p1MauM-1Rx

Plymouth reclame 1934 http://wp.me/p1MauM-1OK 
De Marmon, een automerk met Nederlandse roots http://wp.me/p1MauM-10B 
De Marmon V12 http://wp.me/p1MauM-10U 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Oude letteren 9 – nieuw!l

  1. Corja zegt:

    Ook wel benieuwd naar het woord clysma…. 🙂

    Like

  2. jdekat zegt:

    REO heeft de oorlog wel degelijk overleefd, zij het met moeite en met alleen nog de productie van trucks. Het werd in 1957 ingelijfd door White en in 1967 samengevoegd met Diamond T Trucks. Diamond Reo’s waren weinig originele trucks, waarvan praktisch alle onderdelen uit andere fabrieken kwamen. De merknaam is nu bezit van Volvo, doordat het White in 1980 heeft overgenomen en geliquideerd in een volgende fusie met Genereal Motors. Het recht op de naam Reo is misschien ergens in een archief opgeborgen, of gewoon weggeggooid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s