Koninklijk door de knieën

Deze regel geldt alleen voor dames: bij de begroeting van een hoger geplaats koninklijk persoon maken ze een diepe kniebuiging, oftewel een révérence, in gewoon Nederlands: een kniksje.  Heren kunnen nadat ze hun hoed hebben afgenomen volstaan met een gewone buiging, diep of slechts een knikje met het hoofd. 
Amy Groskamp-ten Have schreef er over in haar beroemde etiquetteboek uit 1939:  “H.M. komt niet binnen voor alle gasten aanwezig zijn. Bij binnenkomst van H.M. en wanneer men aangesproken wordt door H.M. maakt men een diepe buiging. Ook bij het vertrek van H.M., dat altijd het eerst plaats heeft wordt de révérence gemaakt. Zoolang H.M. in kamer of zaal is, waar men zich bevindt laat men zich niet voorstellen aan anderen.” 

Koningin Juliana schafte de reverence af, ze wilde graag gewoon doen en ook dat haar onderdanen gewoon tegen haar deden. In Nederland worden nog maar weinig kniksjes gemaakt, koningin Maxima deed het in 2006 in Thailand toen ze koningin Bhumibol en koningin Sirikit begroette en in Japan bij de officiële begroeting van de keizer en keizerin. 

Vreemd genoeg doen ze het in Denemarken nog wel, kroonprinses Mary maakte, op hoge hakken, voor koningin Maxima een diepe kniebuiging, omdat die nu eenmaal hoger in rang was dan zij. Probeer het maar eens, dat vergt oefening. Voor koningin Margerethe worden nog regelmatig reverences gemaakt en de oude koningin ziet het glimlachend aan. 

In Engeland zijn ze er nog steeds dol op. De pas afgetreden eerste minister Liz Truss maakte een bescheiden kniksje voor zowel de oude koningin Elisabeth als voor de nieuwe koning Charles. De nichtjes van koning Charles moeten een reverence maken voor Camilla als ze in het bijzijn is voor haar echtgenoot, maar als ze ergens alleen is hoeft dat weer niet want zij is, in tegenstelling tot Beatrice, hertogin van York, dochter van prins Edward, niet van ‘royal blood’, zij is slechts aangetrouwd. Maar toen Camilla hertogin van Cornwall was – ze vermeed de titel Prinses van Wales, dat was immers de titel van prinses Diana – moest zij door de knieën als ze haar schoonmoeder, koningin Elisabeth, formeel begroette. 

Kniebuigingen schijnen goed te zijn om fit te blijven maar doe dat vooral in de sportschool onder verantwoorde begeleiding of ‘s morgens in de slaapkamer. Dat kniksje moeten we maar snel laten verdwijnen, bijvoorbeeld achter de rododendrons van paleis Soestdijk.
(Wim Sonneveld als de Stalmeester, tekst Michel van der Plas: ‘En d’r wordt wat aangedragen. Kijk, en dan gaat het erom dat je Hare Majesteit discreet ontlast, niet waar? Van zo’n reuzenkoek uit de een of andere achterhoek van dit land. Dat is dan aanpakken en even tussen je tanden sissen: “Kniksje maken, achteruit de trap af en wegwezen”

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in royalty en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s