Hoe krijg je het voor elkaar, een belastingschuld van 178.777 euro

Mensen met problemen hebben vaak ook te maken met schulden. Huurschulden, schulden bij het energiebedrijf, het postorderbedrijf, de belastingdienst. Die laatste is er vaak als eerste bij om je het vuur na aan de schenen te leggen. Deurwaarders, boetes, loonbeslag, schuldsanering, jarenlang leven van 60 euro in de week. Vreselijk natuurlijk, maar ja, belasting moet nu eenmaal betaald worden.

Sommige mensen zijn zo handig dat ze dat allemaal ontlopen. De afgelopen week werd in Putten op de Veluwe bij een verkeerscontrole een man opgepakt die nog een belastingschuld van 178.777 euro had openstaan.
De eerste vraag is natuurlijk: hoe kom je aan zo’n schuld, maar ook: hoe kan het dat justitie die man niet eerder in zijn kraag heeft gevat? Van wanneer dateert die schuld? Waarom zou je als belastingdienst heel veel moeite doen om een belastingschuld van 93 euro te innen bij een eerzame huismoeder (inclusief dreigbrieven, verkeerde brieven, misverstanden, incassokosten), als je met wat meer moeite meer dan anderhalve ton kan pakken van een handige jongen die hoogstwaarschijnlijk in duistere zaakjes doet?

Belastingdienst. ‘Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel.’ Als je belastingschuld maar hoog genoeg is, kan je dus nog rustig doorgaan met je handeltjes en rond blijven rijden in je auto. Lekker makkelijk.  Tot dat fatale moment natuurlijk dat je wordt aangehouden. De auto werd alvast in beslag genomen, de man moest lopend terug naar zijn hennepkwekerijen, zijn bordelen of andere onduidelijke onderkomens.

Het naadje van de kous zullen we wel nooit te weten komen. Er zal nog heel wat water door de Rijn moeten stromen voordat de belastingdienst die enorme som van die handige jongen binnenkrijgt, die vast ook een handige advocaat heeft.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hoe krijg je het voor elkaar, een belastingschuld van 178.777 euro

 1. ramireziblog zegt:

  Helaas zal het in de praktijk wel zo zijn; Jan met de Pet zit met het zweet in zijn nek 100 euro te frauderen en wordt gepakt, terwijl de grote jongens er vaak een heel eind mee weten te komen en er ook nog eens niet mee zitten…

  Like

 2. toch een vraag: is het je eigen ervaring of van dichtbij, dat de belastingdienst wel heel streng is bij een schuld van 93 euro? Zelf -en ik hoor bij de kleine luyden- heb ik goede ervaringen met de belastingdienst, dwz je kunt discussieren met hen, ook over kleine bedragen dus. Vandaar mijn vraag. (dit geheel los van je terechte vraag hoe iemand met een zo grote schuld zo lang ‘goed’ behandeld wordt door de belastingdienst)

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Inderdaad van dichtbij meegemaakt, eerlijk gezegd ging het wel om iemand die de betaling had laten sloffen en een tijd onbereikbaar was in het buitenland. De Belastingdienst was toen helemaal niet meer aardig en tot overleg bereid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s