Nooit doorgebroken – de carrière van Marjol Flore

Al tijdens haar opleiding op de Kleinkunstacademie werd gezegd: dat wordt een hele grote. Marjol Flore (1948) had on-Nederlandse allures, ze zong net zo makkelijk in het Engels, Frans en Duits als in het Nederlands. Ze kan zingen, acteren, is een geboren comédienne met een warme, gevoelige stem.

Toch is die grote doorbraak noot gekomen. Ze speelde, net van school, al bij Ramses Shaffy, deed musicals en enkele toneelrollen, ze trad op in Turks Fruit (speelde Tineke Elfers, de schoolvriendin van Olga), het leek allemaal veelbelovend. Ze kreeg een eigen theatershow, ook in Duitsland, maar het grote succes bleef uit. Geen hits, geen grote televisieoptredens, geen nationale bekendheid. Jonge mensen hebben nog nooit van haar gehoord.

Marjol Flore maakte maar enkele platen en cd’s, die nu alleen nog maar tweedehands te krijgen zijn. In 1991 kreeg ze voor haar cd ‘Kwetsbaar’ een Edison en al eerder, in 1975, won ze een zilveren harp. Marjol Flore speelde in 1992 in de film ‘Utz’ van Geoge Sluizer de rol van een Franse zangeres; daarna werd het stil rond La Flore.

Misschien ontbrak het haar aan ambitie, misschien aan de juiste mensen om zich heen. Misschien is de grote doorbraak nooit gekomen omdat ze niet makkelijk in een vakje is te stoppen. Flore maakte geen duidelijke keuzes, ze kan zo veel. Ze zingt veel Franse chansons, maar ook Duits, o.a. Brecht/Weil. En in een hilarische Engelse song, zoals ‘I love the piano’ van Irving Berlin, is ze op haar best. Op You Tube is ze ook te beluisteren in het Grieks (Theodorakis) en het Spaans (een prachtig gezongen lied over de straatkinderen van Buenos Aires), een Russische ballade.

Ze zingt theatraal met soms een hinderlijk vibrato en enkele te harde uithalen. Ze zit je als luisteraar vlak op je huid. Daar moet je tegen kunnen. Maar vooral als ze zich inhoudt, kan ze ontroeren en als geen ander tekst en muziek met elkaar verbinden.

Het grote talent van Marjol Flore, die geweldige theatervrouw, is nu op You Tube gelukkig weer volop te beleven. Een van de indrukwekkendste nummers die daar te vinden zijn vind ik ‘Dancing, smiling’, een à capella song van Dory Previn, met aardige zwartwit foto’s uit haar persoonlijke fotoalbum.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op Nooit doorgebroken – de carrière van Marjol Flore

 1. Fenny zegt:

  Erg mooi, ik kende haar niet.

  Like

 2. galmiers zegt:

  Mooi. Ze mag wat mij betreft alsnog wel doorbreken uit geen vakje.

  Like

 3. EJW zegt:

  Ik kende haar wel. Nooit meer iets van gehoord. Jammer

  Like

 4. Marjol Flore zegt:

  Dank je wel, was leuk om te lezen gisteren avond., dat ik nog niet helemaal vergeten ben. Uitstekend ‘kalfje’. hartelijke groetjes!

  Like

  • Paulus zegt:

   Ik ben al heel lang een groot Fan van Marjol, en enorm blij met alle mogelijkgheden om haar eindelijk weer te kunnen zien en horen.Wanneer en waar kan ik haar eindelijk eens live meemaken?

   Like

   • Marjol Flore zegt:

    Beste Paulus, dank voor je bericht, helaas kan ik je niet tegemoetkomen tot betrekking van je vraag! Ik word over een half jaar 70 en ik heb na een ongeval in januari 2016 besloten om het toneel vaarwel te zeggen! Ik heb mij met mijn tweede echtgenoot teruggetrokken op het Friese platteland sinds de lente en geniet na veertig jaar op het toneel te hebben gestaan van het leven als pensionado!
    Met vriendelijke groet,
    Marjol (Flore)

    Like

 5. fredvanderwal zegt:

  Ja ik heb haar wel gevolgd toen ze media aaandacht kreeg in het begin. Grappig dat je Dory Previn aanhaalt, heb een paaar LP’s van haar.

  Like

 6. berternste zegt:

  Ook ik was Marjol Flore vergeten, maar dacht bij dit ‘Kalfje’ wel meteen: oh ja, Marjol Flore, mooi!

  Bij Fonos is veel oud Nederlands werk nog te bestellen. Zo ook die CD van de Edison: Kwetsbaar.

  Like

 7. noa zegt:

  Ze is nu mijn overblijf…

  Like

 8. rrr zegt:

  Marjol is / was heel moeilijk in de omgang, erg veel diva-gedrag en had daardoor weinig echte vrienden in de business. Iedereen heeft / had erg veel respect voor haar kwaliteit, maar dat is niet voldoende. Het spreekwoord luidt: ‘gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen’. Dat geldt dus ook voor haar carriere en is de reden dat ze nooit is doorgebroken.

  Like

 9. Koos Riedijk zegt:

  Wat is doorbreken?Er zijn zó veel goede artiesten die niet echt doorbreken of al lang vergeten zijn,vooral in de klassieke muziek.Maar voor de fijnproevers liggen daar vaak de pareltjes. Overigens is zingen in Duitsland voor 2500 man, optredens op de Franse en Duitse TV en jarenlang langs de Nederlandse theaters met veelzijdig en bewonderenswaardig moeilijk repertoire (tekst, muziek, acteertalent) geen geringe prestatie.Weinig Nederlandse kunstzusters doen haar dat na in 4 talen en in zoveel muziekstijlen.Ik houd het er al decennia op dat haar kwaliteiten voor het Tros-pleinen-publiek hier te hoog liggen.Ze had beter in Duitsland en Frankrijk verder kunnen rijpen.Net zoals bij veel klassieke zangers/-essen die in Nederland niet eens bekend zijn en over de grenzen een begrip zijn. Marjol een diva? Allerminst.Ze is zeer kritisch, dat is iets anders ,maar dat is geen schande.Conny Stuart (die zeer te spreken was over Marjol Flore!),Jasperina de Jong en Jenny Arean waren/ zijn ook zeer kritisch, maar daar hebben ze recht op met zulke kwaliteiten.Meelopers en hielenlikkers (Van der Ende-stal) hebben we al genoeg. Flore is wel de laatste van een all-roundgeneratie! Hulde!

  Like

  • rrr zegt:

   Diva of niet, kritisch of niet… Marjol is nu eenmaal niet echt een warm aardig mens…. Jenny wel! Op feestjes waar ik wel eens kwam werd vaak gezegd: “niet tegen Marjol zeggen hoor, ze is niet uitgenodigd”. Dat zegt genoeg.

   Like

   • Koos Riedijk zegt:

    Enfin, dit zegt meer over “rrr” dan over Marjol! Wat reuze sportief om anoniem kwaad te spreken,
    dat is zo ongeveer het meest irritante dat er bestaat. Dus: uw uitspraken zullen we maar negeren. Prettige avond nog met verder roddelen. P.S. Ik dacht dat het op deze site zo overduidelijk verplicht was je naam te vermelden. ?????!!!!!!!!!!!!!

    Like

 10. Marjol Flore zegt:

  Ach, ze zeggen toch…..’zolang er nog over je gepraat wordt……….!’

  Like

 11. Robert zegt:

  Marjol Flore…….. Ongelooflijk geweldige zangeres. Woorden schieten tekort om haar talent te beschrijven. Neem nou bijvoorbeeld ‘Gottingen’ of ‘Avec le temps’. Echt parels.
  Maar Marjol, wat doe je nu?

  Like

 12. Marjol Flore zegt:

  Er komt een nieuwe CD uit in 2014 Marjol Flore (Lost & Found)
  ‘Radio Days’

  Like

 13. Hans zegt:

  Is de cd al verschenen of staan er optredens gepland? Wij waren bij de cd opnamen in de Kleine Zaal Concertgebouw. Prachtige avond, mooie cd. Verschillende optredens live mogen meemaken. Topkwaliteit.

  Like

 14. Roel Epping zegt:

  Marjol…..on n´oublie rien….werkelijk on-Nederlands goed! Jammer dat er geen live optredens eer zijn!!

  Like

  • Marjol Flore zegt:

   Beste Roel, er wordt aan gewerkt op dit moment. Heb nog even geduld, ik kom weer terug, heb het najaar van 2016 geplanned. Je zult ongetwijveld weer van mij horen. Met vriendelijk groet, Marjol Flore

   Like

 15. Marjol Flore zegt:

  Hallo Wllm Kalb, het theater zal er eerder zijn dan de CD. Je bent vaak afhankelijk van anderen, en het project CD is om die reden (tijdelijk) afgeblazen. Ik kan je garanderen, dat ik terug zal keren op de planken! De website krijgt een nieuw gezicht, vandaar dat deze tijdelijk niet zichtbaar is! Met vriendelijke groet, Marjol

  Like

 16. Koos Riedijk zegt:

  Dat Marjol er – bijna een jaar later – nog niet is, heeft alles te maken met haar gezondheid. Ze tobt na een onfortuinlijke valpartij (eind jan. 2016) en de periode van herstel zal aanmerkelijk langer duren, omdat er opnieuw geopereerd moet worden. We zullen haar allemaal maar het beste wensen en hopen dat de tweede operatie afdoende zal zijn. Zeker is wel dat ze het hilarische “I love a piano” niet meer zo snel OP de piano zal zingen, hooguit ernaast! Gelukkig is er nu erg veel op YouTube verschenen, zodat we haar met een druk op de toets kunnen horen in haar veelzijdige repertoire. Van “Göttingen” tot “Nantes”, van “Fragilidad” tot “Alt und weis” en van “Padam Padam” tot “Ich liebte”. Zum Wohl Marjol!

  Like

 17. Bert en Petra Talens zegt:

  We zitten net naar zelf opgenomen bandjes te luisteren van Marjol Flore, wat een prachtige stem, fantastische Duitse tekst en bovenal perfecte uitspraak.
  Jammer,dat we nooit meer iets van haar hoorden. In ieder geval hoop ik dat ze weer gezond is en misschien weer eens een cd kan opnemen.
  Wij vonden haar altijd heel bijzonder en genieten dus ( na heel veel jaren )nog van haar.
  Bert en Petra Talens

  Geliked door 1 persoon

  • Marjol Flore zegt:

   Hallo Petra en Bert, dank voor jullie sympathieke bericht! I.v.m. het ongeluk dat ik in januari heb gehad, en de verrijkende consekwenties die dat met zich mee brengt, heb ik besloten dat het nieuwe Theaterprogramma ‘GRENZELOOS’ niet doorgaat. De revalidatie van het rechter been en de bevoorstaande. operatie van mijn andere knie, zijn dusdanig ingrijpend, dat ik er voor kies met bijna 69, om het vak tabé te zeggen! Ik weet niet of jullie oo de hoogte zijn van de vele Youtube clips die ik de afgelopen jaren van velen van mijn internationale repertoire heb gemaakt! Mijn channel is: kwetsbaar1
   Met vriendelijke groet, Marjol

   Like

   • Wllm Kalb zegt:

    Ach Marjol, dat is slecht nieuws! Goed dat je het hier aan ons vertelt. Dank voor al het moois dat je le vele fans hebt gegeven. Ik wens je een goede tijd en heel veel sterkte bij wat nog komen gaat. Gelukkig blijven al jouw bijzonder opnamen bewaard. Ik koester ze als een kostbaar bezit.

    Like

   • Marjol Flore zegt:

    Je weet het, wanneer de ene deur dichtslaat, staat er altijd nog wel ergens een raam op een kier! Ik ga 11 januari 2017 trouwen en op 1 maart verhuis ik met mijn man naar Friesland! Na 10 jaar nemen wij die stap naar een nieuw leven! Ik verheug me daar enorm op! Voorlopig moet ik het nog rustig aan doen en die knie operatie veschuift naar later in het jaar in Leeuwarden! Lieve groeten van mij

    Like

 18. Pingback: Tweede Portret Mathilde | Rineke de Jong | Realistische schilderijen en tekeningen

 19. K.m. teske zegt:

  Jaja, ooit zien optreden in Scheveningen ! Was geweldig ! Nu hoorde ik haar bij de sandwich! Altijd aan haar blijven denken , waar is ze toch ?

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   In september 2017 reageerde Marjol zelf op jouw vraag:
   “Beste , dank voor je bericht. Ik word over een half jaar 70 en ik heb na een ongeval in januari 2016 besloten om het toneel vaarwel te zeggen! Ik heb mij met mijn tweede echtgenoot teruggetrokken op het Friese platteland sinds de lente en geniet na veertig jaar op het toneel te hebben gestaan van het leven als pensionado!
   Met vriendelijke groet,
   Marjol (Flore)

   Like

 20. HenryGreenways zegt:

  WIE GAAT HIER EINDELIJK IETS AAN DOEN SENF PRODUCTIE OF (DE HEERSER) VAN NIEUWKERK ZIJ ZINGT DE CHANSONS ZO ALS NOOIT GEZONGEN ZELFS LIST WAS NIET ZO PERFECT ALS MARJOL (ZIE UITZENDINGEN TV5)
  HAAR DUITS WAS DAT WAT GEEN ANDER NEDERLANDER DAT ZOU KUNNEN UITSPREKEN, ZIJ VERDIEND EEN CONCERT IN HET CONCERTGEBOUW!!
  TITEL. “CHANSONS” WIE NEEMT HET VOORTOUW!!

  Geliked door 1 persoon

  • Wllm Kalb zegt:

   Marjol heeft zelf aangegeven een punt te zetten achter haar optredens, zie bovenstaande reacties,

   Like

   • HenryGreenways zegt:

    MARJOL HEEFT KORT GELEDEN NOG EEN KLEIN CONCERT GEGEVEN IN HAAR BUURT!!
    MAAR HET IS TOCH NIET TE GELOVEN DAT EEN ZANGERES VAN DIT TALENT WORDT AFGESERVEERD, ALLEEN OMDAT ZIJ TALENT HEEFT!

    Like

   • HenryGreenways zegt:

    een afscheidsconcert zou geweldig zijn, heb contact met haar, het artiest zijn verbleekt niet na zo’n uitspraak en zeker met zulk een talent !

    Like

 21. HenryGreenways zegt:

  Sylvester Hoogmoed presenteert op zat 13.00 CONCERTZENDER programma over franse vertolkingen van div.materiaal ook Marjol komt regelmatig voorbij ?

  Like

 22. HenryGreenways zegt:

  programma heet CHANSON beluister de uitzending in herhaling 3 mei 2014 11 mei 2019 26 okt 2019 en 16 okt 2021

  Like

 23. Marjol Flore zegt:

  Beste Wim
  Ik ben er nog steeds! Ondanks Corona toch enkele keren opgetreden in het ‘Hoge Noorden’.
  Inmiddels aan het repeteren met een hele goeie
  pianiste die maar een kwartier rijden van ons vandaan woont in NO Fryslân! Marjol Flore is still singing!

  Geliked door 1 persoon

 24. HenryGreenways zegt:

  MARJOL BRENGT NIEUW DUBBEL CD UIT IN HET DUITS ! GRAAG PUBLICITEIT ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s