Buizenpost – internet anno 1860

Het berlijnse stelsel voor de buizenpost in 1945

Het Berlijnse stelsel voor de buizenpost in 1945

Snel en makkelijk een brief of pakje versturen? Vanaf het midden van de 19e eeuw gebeurde dat in tal van grote steden in de VS en Europa met behulp van buizenpost. Via een uitgebreid buizenstelsel en een eenvoudig systeem van onder- en bovendruk was het mogelijk berichten en voorwerpen over grote afstanden te versturen.

Nog steeds wordt het systeem gebruikt, bijvoorbeeld in grote ziekenhuizen. Bloedmonsters, uitslagen en andere gegevens worden via een buizensysteem snel en veilig van en naar afdelingen en laboratoria gestuurd. Ook in banken en grote warenhuizen wordt cash geld via een moderne versie van de buizenpost van de kassa’s naar een veilige plek vervoerd.

images

kokers in Praag, klaar voor verzending

In Londen, Parijs, Berlijn, Wenen en Praag lag tot het midden van de vorige eeuw kilometers buis onder de grond om vooral post maar ook kleine pakketjes te vervoeren. Na 1970 was het gedaan met de buizenpost, de telex was sneller. Het buizenpostsysteem was bovendien erg gevoelig. Heel vaak deden zich storingen voor, viel de druk weg, dan zaten er kokers ergens vast in het systeem wat alles blokkeerde. En dat waren niet alleen de broodjes kroket die de ambtenaren uit balorigheid wel eens aan elkaar verstuurden.

Bij de verdeling van Berlijn na de oorlog in Oost- en West-Berlijn moest ook het buizenpostsysteem opgedeeld worden. Nog in de oorlog had het systeem uitstekend gefunctioneerd, vooral als transportsysteem tussen de verschillende ministeries. Ook nu nog is het mogelijk om een deel van de installatie in het voormalig hoofdtelegraafkantoor aan de Oranienburgerstraße 73 te bezichtigen.

Sommige landen gaven voor de buizenpost speciale postzegels uit

Sommige landen gaven voor de buizenpost speciale postzegels uit

In Praag heeft het systeem zelfs bestaan tot 2002, toen werd het beschadigd door de overstromingen. De nieuwe eigenaar van het zeer uitgebreide buizenpoststelsel, de internet-ondernemer Zdeněk Dražil is van plan een deel ervan te herstellen en er een toeristische trekpleister van te maken. Het buizenstelsel is 55 km lang en sinds de jaren twintig van de vorige eeuw niet meer gemoderniseerd. Ook nu al is het mogelijk even te kijken naar deze ‘internetverbinding’ die al tot stand kwam in het midden van de 19e eeuw.

Heineken maakte een leuk reclamefilmpje waarin de buizenpost een hoofdrol speelt: http://reclamegemist.tv/heineken-buizenpost-commerciahttps://www.youtube.com/watch?v=pfHry7y90Xs

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Buizenpost – internet anno 1860

  1. berternste zegt:

    Interessante geschiedenis, techniek en post.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s