Een avond naar de gebedsgenezer – Den Haag 1958

addon.phpIk hoorde de verhalen via mijn moeder. Haar nichtje Tante Pia was naar een gebedsgenezer geweest. Het was in de jaren vijftig. Tante Pia was toen nog gelukkig getrouwd met oom Ben en die had een zuster met moeilijke benen. Om haar ging het allemaal. Deze tante Leys heb ik ook ontmoet, een vriendelijke dame die rook naar viooltjes. Ze liep toen al met krukken, later zou ze in een rolstoel terecht komen.

Het was in augustus 1958, de kranten stonden er vol van. Een Amerikaanse wondergenezer hield grote bijeenkomsten op het Haagse Malieveld en later ook in Groningen. Het betrof een vurige predikant, die zijn gehoor opzweepte en aan de lopende band mensen genas. Echt waar. In de brave hervormde kerk van Oosterbeek heerste scepsis ten opzichte van dat Amerikaanse gedoe, maar tante Leys wilde een kans op genezing van haar kwaal (later zou blijken dat het MS was) niet voorbij laten gaan. De dominee hield haar niet tegen.

tienduizenden toehoorders

tienduizenden toehoorders

In de Oldsmobile van oom Ben gingen ze met z’n drieën naar Den Haag, tante Pia had krentenbollen met kaas meegenomen. Oom Ben klaagde later vooral over het feit dat hij de auto alleen maar heel ver weg had kunnen parkeren en dat ze met die arme Leijs nog een heel eind hadden moeten lopen. Het was ook een heel gedoe geweest om een schoon toilet te vinden. Maar het was een indrukwekkende bijeenkomst geweest. Heel veel mensen. Ze hadden met moeite een zitplaats kunnen vinden, de meeste mensen moesten staan. Het podium was ver weg en de geluidsinstallatie was niet perfect, ze verstonden nog niet de helft van wat er allemaal gezegd werd, maar die helft was al genoeg om onder de indruk te raken van wat daar op het podium gebeurde. De rappe prater Thomas Lee Osborn werd bijgestaan door de nog rappere prater Johan Maasbach die elke zin in het Nederlands vertaalde. Na de inleidende dienst kwamen er steeds meer mensen op het podium die verklaarden genezen te zijn, die hun krukken van zich afwierpen en lopend het krakkemikkige trapje naar het podium opklommen.

Tante Leijs zag het allemaal in vervoering aan. Ze voelde haar benen warm worden zei ze, ze werd licht in haar hoofd. Maar genezen werd ze niet. Toch was ze blij dat ze er bij geweest was, het had haar goed gedaan. Ze is nog een paar keer naar de Pinkstergemeente geweest waar voor haar werd gebeden en ik ben er van overtuigd dat ze trouw geloofde in God, maar haar geloof was niet standvastig genoeg, ze genas niet en stierf, veel te jong, eind jaren zestig. Tante Pia was boos op God en op al die enthousiaste mensen. Ze heeft tot op hoge leeftijd vast gehouden aan een geheel eigen versie van het Christendom, waarbij geesten een belangrijke rol speelden. Oom Ben had het er nooit meer over.

Uit Andere Tijden ‘Hollands wonder’ over de bijeenkomst met T.L.Osborn http://goedgelovig.wordpress.com/2011/06/19/het-holland-wonder/

Over Tante Pia zie ook:
Tante Pia flirt met Willem Nijholt http://wp.me/p1MauM-eS
D
e flat van tante Pia deel 1 – te koop http://wp.me/p1MauM-RL
De flat van tante Pia deel 2 – de enveloppe http://wp.me/p1MauM-RW

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een avond naar de gebedsgenezer – Den Haag 1958

  1. simonkorving zegt:

    Tja, met dat pinkstergeloof kom je dus ook geen stap verder 😉

    Like

  2. Fenny zegt:

    Volgens mij is mijn vader daar met mijn zusje geweest, voor haar ogen, ze had een lui oog met zo’n grote pleister er op. Ze draagt nu geen bril meer, misschien toch…;-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s