Alles kits

imagesEven dacht ik dat ik het verkeerd verstond ‘alles wel met de kids?’, maar ik heb helemaal geen ‘kids’ en begreep de vraag niet. Even later realiseerde ik me dat ze zei: ‘alles kits?’. Ja dank je, alles gaat prima.

Kits. Lang niet gehoord. Is dat een Nederlands woord, of komt dat ook uit het Engels? Volgens Van Dale is het begrip in de betekenis goed. in orde tussen 1901-1925 in het Nederlands gekomen en afkomstig uit het Jiddische ‘alles gites’ (Alles Gutes in het Hoogduits). Maar Marlies Phillippa is het daar niet mee eens, in het Etymologische woordenboek schrijft ze dat het Jiddische ‘alles gietes’ geleid zou hebben tot een vorm als ‘alles kiets’. Herkomst onduidelijk, staat er nu.
In de jaren zeventig was een veel gehoorde vraag: ‘Alles kits achter de rits?’

Van Dale geeft nog drie andere betekenissen aan ‘kits’:
1. Een licht vaartuig met twee masten (Engels ‘ketch’),
2. a. Een hoop grind of steenslag met een driehoekig profiel, bijeengeveegd op regelmatige afstanden langs de verharde weg, en hiervan afgeleid b. een kale kop.
3. Plezier, iets waar je veel plezier van hebt, met een citaat van Van Dyssel: ‘dingen waar je veel kits van had en daar de zwartrokken je toch niets voor konden maken’.

Niet te verwarren met ‘kitsch’.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie