Eilandgevoel

img_1083Sinds donderdag logeren we via een geslaagde huizenruil op het Noordereiland, midden in Rotterdam. Op een eiland dus. Een eiland in de mist tijdens deze jaarwisseling, zodat het mooie uitzicht op de rivier helaas ontbreekt.

img_1346

Dichtbij rijzen de pilaren van de enorme Erasmusbrug op. We zien ze vanuit het raam. De enorme torenflats van het centrum en de Kop van Zuid zijn vlakbij. Niet alleen het water omringt deze buurt, ook de grote stad met zijn andere dimensies. Hier op het eiland overheerst de 19e eeuwse laagbouw. Indrukwekkende bedrijfspanden aan de Maaskade en de Prins Hendrikkade zijn bewaard gebleven. In het midden het statige Burgemeester Hoffmanplein met monumenten uit 1890, de tijd van groei, welvaart en bedrijvigheid. Dit dorp in de stad is nu een beschermd stadsgezicht.

img_1123

img_1131

Heel lang heerste hier een sterke saamhorigheid en verbondenheid met het eiland. Mensen wilden nooit meer weg. De oorlog heeft veel kapot gemaakt maar ook verkeersdoorbraken en verwaarlozing zorgden voor achteruitgang, veel echte eilanders vertrokken. Er kwam nieuwbouw, een spoortunnel.
De Hef, icoon van dit deel van de stad, dreigde zelfs te worden afgebroken. Pas in de jaren negentig ontstond er weer een nieuw eilandgevoel, veel jonge Rotterdammers ontdekten een unieke woonplek met karakter, dronken hun pilsje bij Café De Rijnvaart.

Vanaf het Prinsenhoofd op de westpunt van het eiland hebben we een fantastisch uitzicht op het ‘Nationale vuurwerk’ dat wordt afgestoken vanaf de Erasmusbrug. Het is er druk om twaalf uur maar niet vol. Alles blijft rustig.
Nog steeds kan je alleen via de brug het eiland af. Maar die staat bijna nooit meer open zoals vroeger toen er veel meer berijven zaten in dit deel van de haven. Je voelt je niet meer opgesloten. De Hef staat ingepakt als een kunstwerk van Christo, wordt weer eens flink onderhanden genomen. Maar hij blijft staan!

img_1144
Het is hier opvallend rustig. Prettig dorps. de mist is opgetrokken. De zon schijnt eindelijk. Bus 47 rijdt het hele eiland rond. De chauffeur groet vanochtend veel bekenden, wenst ons en iedereen een goed nieuw jaar.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Eilandgevoel

 1. Peter Kersten zegt:

  Leuk en inspirerend beschreven Will! Leuk ook voor Mara om te lezen.
  Peter

  Geliked door 1 persoon

 2. Wieneke zegt:

  Ach, dat doet mijn Rotterdamse hartje goed. Je vergeet toch niet om eens een rondje Scheepvaartkwartier te lopen, he? En dan een voortreffelijk balletje gehakt te gaan scoren bij De Ballentent aan de Parkkade. Klik: http://www.deballentent.nl/

  Geliked door 1 persoon

  • Wllm Kalb zegt:

   Dat hebben we deze keer niet gedaan maar wel gezellig gegeten op Katendrecht.

   Like

   • Wieneke zegt:

    Oké, maar dan wel de volgende keer doen, hoor. Ik logeerde afgelopen zomer een nachtje op de SS Rotterdam en reed toen uiteraard over Katendrecht. Dat is ontzettend veranderd en zeker veel beter geworden. Vroeger was het een armoedzootje. Rotterdam heeft heel wat oude wijken erg goed aangepakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s