Virussen, schepselen Gods?

Bij al het nieuws over de coronacrisis die we dagelijks over ons heen krijgen miste ik een belangrijke vraag: wat is eigenlijk een virus? Is het een levend wezen, een plant, een diertje, een ding, een schepsel Gods? 

Ik kreeg daar geen duidelijk antwoord op. In verschillende artikelen las ik over virussen met menselijke eigenschappen in oorlogstaal. Ze houden zich schuil, ze belagen ons, ze bedreigen ons, ze vallen ons aan, we moeten ze de baas worden, etc.

Gaat het hier dan toch om levende wezens die nadenken, plannen smeden, strategieën bedenken? Die virussen brengen nogal wat teweeg, het is dus van belang dat we goed weten over wie of wat we het hebben. 

In het Dagblad van het Noorden vond ik een uitstekend artikel van  Maaike Borst die het allemaal uitlegt, onder de fraaie titel ’Het mysterieuze geheim tussen leven en levenloosheid’. 

Daarbij komt een filosofisch probleem om de hoek kijken, want wanneer kunnen we spreken over leven? Het verwondert mij niet dat daarvoor geen duidelijke grens te trekken is en de piepkleine virussen zweven op hun gemak rond die grens.

Virussen zijn niet meer dan zakjes DNA, voorzien van een laagje eiwit. Zonder gastheer (of dame) kan het virus zich niet voortplanten, het virus heeft geen stofwisseling, kan zich niet zelfstandig voortplanten, niet doodgaan, wel uitdrogen.  Dat naam virus betekent in het Latijn ‘gif’ en heeft betrekking op het feit dat virussen zich hechten aan een levende cel en deze dan kunnen aantasten. Al eind 19e eeuw wist men van hun bestaan, maar pas sinds de uitvinding van de elektronenmicroscoop (in 1931) werden virussen zichtbaar. Ze zijn veel kleiner dan bacteriën. Er zijn er heel veel van ook heel veel verschillende soorten met verschillende uitwerkingen. Sommige hebben een positief effect, anderen zijn dodelijk.

Het zijn dus geen levende wezens, maar ze gedragen zich wel zo. Onduidelijk blijft of ze toevallig op een menselijke cel terecht komen en zo een ziekte verspreiden of dat daar een kwaadaardig plan achter schuil gaat. En mondkapjes, houden die de virussen tegen?

En ja. ze horen bij de schepping. Dus God heeft er van geweten.

Bron: https://www.dvhn.nl/extra/Wat-is-een-virus-Over-de-mysterieuze-grens-tussen-leven-en-levenloosheid-25480060.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s