Geen koninginnenkroon voor Caroline

Naast alle aandacht die er was voor koning Charles III was er gisteren tijdens de kroning in de Westminster Abbey ook heel veel aandacht voor koningin Camilla, die na een reeks moeilijke jaren eindelijk erkenning kreeg als koningin en volwaardige echtgenote van haar man de koning.

Dat deed me denken aan een andere Engelse koningin die die waardering en titel nooit kreeg: Caroline van Brunswijk. De geschiedenis speelt zich af aan het begin van de 19e eeuw. De prins van Wales van die tijd was in het geheim getrouwd met zijn geliefde Maria Fitzherbert, tegen de wil van zijn vader, koning George III. Maria was katholiek en niet van gelijke stand. Onder druk van zijn omgeving liet de prins het huwelijk ontbinden maar hij zou zijn geliefde zijn leven lang blijven ontmoeten. Ook toen hij na veel aandringen van ministers en familie in het huwelijk trad met de jonge Brunswijkse prinses Caroline.

Dat huwelijk was vanaf de eerste dag een mislukking. De twee pasten helemaal niet bij elkaar, ze sliepen volgens George slechts drie keer samen, Hij kon haar niet in zijn nabijheid verdragen en ze gingen daarna elk hun eigen weg. Caroline verbleef lang in Italië en George nam als regent de taken van zijn vader waar die niet meer tot regeren in staat was.

Na de dood van George III in 1820 wordt de echtgenoot van Caroline als George IV koning van Engeland. De Prinses van Wales zou nu koningin van Engeland moeten worden. Caroline keert vanuit Frankrijk terug naar Londen. Haar komst leidt tot controverses. Er zijn felle voorstanders en felle tegenstanders van deze prinses die zichzelf al tooit met de titel ‘Queen of England’.

Caroline krijgt voor de kroning die op 19 juli in1821 in de Westminster Abbey zal plaatsvinden geen uitnodiging. Ze besluit, tegen alle adviezen in, toch naar de kerk te gaan, maar de lijfwachten van de koning beletten haar om naar binnen te gaan. Ze zouden zelfs hun bajonetten naar haar hebben uitgestoken. De plechtigheden vinden binnen verder plaats zonder haar aanwezigheid.

Teleurgesteld en ziek keert Caroline terug naar haar Londense woning. Ze maakt haar testament op en regelt haar zakelijke belangen. Op 7 augustus, drie weken na haar tocht naar de Westminster Abbey, overlijdt ze. Ze bepaalt dat op haar grafsteen in Brunswijk de volgende tekst moet komen te staan: ‘Hier ligt Caroline, de gekwetste koningin van Engeland’.

Meer over Caroline van Brunswijk is te lezen in “Prinssentranen’

Te bestellen via https://www.bravenewbooks.nl/books/310834

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, royalty en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s