Franse manieren

images-3Voor een keurig meisje dat alweer was gezakt voor haar eindexamen was het een mooie oplossing: drie maanden bij tante Leonore in Parijs om Frans en manieren te leren. Maar Lisette besteedde meer aandacht aan de brutale jongemannen die rondzwierven in de koffiehuizen dan aan haar lessen, haar Franse vocabulaire bleef beperkt. Met de jongemannen sprak ze Engels; om plezier te maken had ze niet veel meer nodig. Eén Amerikaan beviel haar in het bijzonder. Deze Bruce was lang en sterk, voorzien van donkere ogen die haar op een prettige manier zenuwachtig maakten. Haar tante keurde de omgang met deze buitenlanders sterk af, ze wilde Lisette zo graag in contact brengen met de zonen van haar keurige kennissen, maar Lisette vond die saai, de conversatie in het Frans vlotte ook al niet.
Twee nachten lukte het haar om weg te glippen uit het mooie huis in het deftige  7e arrondissement. Bruce haalde haar op in zijn oude auto. De nachten brachten ze door in een klein hotelletje bij het Gare du Nord, nog voor het ontbijt was ze weer terug op haar kamer. Maar de conciërge, dat oude serpent, verraadde haar uitstapjes aan haar tante. En zo stond ze na zes weken weer op datzelfde Gare du Nord te wachten op de trein naar Den Haag.

Dit verhaaltje is door de jury van de A.L. Snijdersprijs voor het ZKV (zeer korte verhaal, max 220 woorden) genomineerd voor de Publieksprijs, die ik natuurlijk niet heb gewonnen. Wel wordt het verhaal opgenomen in de bundel. 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in schrijven, taal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s