Met de boemel naar Berlijn

Unknown-2De NS adverteert met flitsende slogan: ‘Hi-Speed. Snel en comfortabel naar Berlijn voor slechts 39 euro’. Die lage prijs krijg je alleen als je maanden van te voren boekt. Het comfort hangt zeer af van het tijdstip waarop je reist. Als je pech hebt is het heel druk en kan je niet eens een boek lezen; het is een gewone Intercity dus kan het zomaar zijn dat een stel telefonerende en luid converserende scholieren in je coupé komt hangen. Als je geluk hebt zit je lekker rustig en kan je de dikke weekendkrant met alle bijlagen helemaal doornemen of  even wegsoezen. Maar een fiets meenemen kan al maanden niet meer.

Hi-Speed is het nog zeker niet. Als alles meezit doe je er vanaf Amsterdam 6 uur en 10 minuten over. Onderweg stopt de trein dan maar liefst 15 keer. In Bad Bentheim blijft de trein nog steeds 12 minuten wachten, de passagiers mogen even een sigaretje roken op het perron, maar op deze manier lijkt het eerder een stoptrein dan een snelle internationale verbinding. In Parijs ben je al in 3 uur en 16 minuten.

Jugendstil-gevel, Goethestraße

Jugendstil-gevel, Goethestraße

Ik begrijp best dat de Nederlandse staat en de NS na de debacles met de Betuwelijn en de Fyra niet staan te springen om nog een hogesnelheidslijn aan te leggen. Maar de huidige verbinding is zeker als je die vergelijkt met de lijnen naar Brussel en Parijs, en Düsseldorf, Keulen, Frankfurt een regionale boemel. Waarom stoppen in plaatsen als Almelo (72.000 inwoners), Bad Bentheim (15.000), Bünde (48.000) en Stendal (40.000)?
De verbinding zou makkelijk aangepast kunnen worden zodat op grotere delen van het traject met een hogere snelheid gereden kan worden. Van de 15 tussenstations zouden er makkelijk 10 geschrapt kunnen worden, de reistijd zou dan aanmerkelijk korter zijn. Ik hoef dan niet steeds de afweging te maken: ga ik met de trein (lekker makkelijk), het vliegtuig (sneller, meestal iets duurder en eerst naar Schiphol en van het vliegveld in Berlijn weer naar de stad) of met de auto (als alles meezit sneller, maar het kan ook tegen zitten en als het slecht weer is, is het veel inspannender).

Van de zomer ga ik weer naar deze boeiende stad ‘arm aber sexy’, waar altijd weer iets nieuws te ontdekken valt. Toch maar weer met de boemel.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Met de boemel naar Berlijn

 1. Geert Smits zegt:

  Als je foto’s van alle station wilt hebben? Pas de trip gemaakt en mij eveneens verbaasd over de grote hoeveelheid tussenstops.

  Like

 2. L. zegt:

  tja, als je wil dat veel mensen de trein nemen, is het belangrijk dat ze ook op meer plekken stoppen, zoals almelo, hengelo etc. Bad bentheim MOETEN ze stoppen, en duurt het zo lang omdat er een andere locomotief voor moet. Wees blij dát er een trein rechtstreeks heen gaat, anders ben je nog vele malen langer onderweg met het openbaar vervoer!

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   High Speed belooft een snelle verbinding tussen grote steden, dat wordt niet waar gemaakt. ik vind het niet mee van deze tijd dat ergens onderweg tussen Amsterdam en Berlijn van locomotief gewisseld moet worden, dat gebeurt ook niet tussen Arnhem en Keulen, is echt niet noodzakelijk, is heel erg van lang geleden.

   Like

 3. L. zegt:

  Och, het is snel genoeg. Nogmaals: ben allang blij dat er een rechtstreekse verbinding is. Als het niet noodzakelijk was, zouden ze dat ook vast niet doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s