Stockholm tips

DSC02837Inmiddels ben ik weer terug in Nederland waar het de afgelopen lang niet zulk mooi weer was als in het noorden. Weer een vooroordeel minder: in Scandinavië is het niet altijd koud en nat, integendeel, de zomer kan er aangenaam warm zijn.
Stockholm is een heerlijke bestemming voor een korte stedentrip. Een mooie, relaxte stad waar het goed toeven is. Niet goedkoop, maar na wat zoeken kan je er zeker ook voor een redelijke prijs overnachten en eten.

Aanbevelingen

Bestel geen flesjes mineraalwater, vrijwel altijd staat er een kan met fris ware klaar op tafel of bij het buffet.

Ben je 65? Dan is het altijd mogelijk om seniorenkorting te krijgen.

DSC02827Stockholm heeft eigenlijk geen dingen die je móet doen. Geen Rijksmuseum, Louvre of Tate Modern dat je niet mag missen Er is veel en veel is de moeite waard, maar ik vond er geen uitschieters. Natuurlijk bezoek je Gamle Stan. Doe dat bij voorkeur in de ochtend.  ’s Middags kan het erg druk zijn in dit oudste deel van de stad met zijn nauwe straatjes en kleurige huizen. Loop vooral de zijstraten in, daar vind je de leukste winkeltjes en eethuisjes.

Alle toeristen drommen samen rond de drukke winkelstraten als de Drottinggatan en het plein bij Hötorget. Leuk om gezien te hebben. Maar kijk ook eens rond in ander buurten, bijvoorbeeld ‘Vasastan’ rond het Vasapark of op het eiland Kungsholmen. Het is daar gezellig, veel minder druk en je komt er niet de winkels tegen die je ook kan vinden in Meppel of Eindhoven. Leuke antiekzaken vond ik in de Dalagatan aan de voet van de Gustav Vasa Kyrka. Een prachtig voorbeeld van geslaagde sociale woningbouw is te vinden op Kungsholmen bij de Grubbensring.

DSC02869Bekijk Stockholm vanaf het water! Er zijn allerlei rondvaarten te maken van een uur tot een hele dag; ik ging met de boot die je meenam helemaal rondom Södermalm en Långholmen, een tocht van tweeënhalf uur. Je ziet dan ook veel nieuwbouwwijken waar je anders niet zo gauw komt. Lelijke flatgebouwen uit de jaren zeventig maar ook het nieuwste van het nieuwste. Stockholm bouwt net als veel andere grote steden oude havengebieden om tot prachtige woonwijken met gedurfde architectuur. Vertek: Strandvägen bij het Berzellipark.

Stockholm is een heerlijke stad om te fietsen. Overal vind je fietsrekken van City Bikes. Bij de Tourist Information en ook bij veel hotels kan je een pasje aanschaffen voor 250 SEK. Van april tot oktober kan je dan steeds zonder extra kosten voor maximaal drie uur een fiets gebruiken en deze weer elders neerzetten in een rek van City Bikes. (Meer informatie http://www.citybikes.se) De fietsen zijn goed, met drie versnellingen, maar wel vrij zwaar. En ze kunnen niet op slot. Ga je dus iets drinken, iets bezichtigen of een boodschap doen, dan moet je eerst een parkeerplek vinden en de fiets keurig afmelden. Stockholm heeft een aantal flinke heuvels. Ik dacht een keer, wat gaat dit moeizaam. Dat lag niet aan de fiets maar aan het ‘vals plat’, heel langzaam ging ik een flinke heuvel op. Zaterdag heb ik lang moeten zoeken naar een beschikbare fiets, alle rekken waren rond het middaguur leeg. Op je mobiele telefoon kan je dan wel zien waar er nog fietsen staan, maar dan moet je vaak toch weer een heel eind lopen. Wil je een hele dag weg met de fiets bijvoorbeeld naar Djurgården, dan kan je beter ergens anders een fiets huren die ook op slot kan bijvoorbeeld bij cykleuthyrningen bij Strandvägen (http://www.rentabike.se). In Gamle Stan kan je oma-fietsen huren voor een uur of een dag, maar dat is vrij prijzig.

DSC02904Ga naar buiten! Stockholmers genieten van elke mooie zomerdag door naar hun huisje op een van de vele duizenden eilanden voor de kust te gaan of te luieren in een van de stadsparken of in de bossen van Djurgården. Heb je de tijd, ga dan voor een lange tocht naar de scherenkust, bijvoorbeeld met de Duizendeilanden tocht van Strømma (http://www.stromma.se) niet goedkoop, maar uitstekend verzorgd, je bent een hele dag weg. Ze bieden ook een tocht aan van drie uur, de kleine archipel-tocht, deze kost 250 SEK. Bus en metro brengen je naar parken in alle uithoeken van de stad. Ze zijn goed onderhouden, op mooie dagen wel vaak erg druk. Aanbevolen: Hagaparken in het noorden van de stad. Ik heb genoten van mijn tocht naar het eiland Djurgården, waar veel te zien en te beleven valt, zoals het Openluchtmuseum Skansen, het museum voor moderne kunst (Moderna Museet) (viel een beetje tegen) en slot Rosendal. Dit laatste is meer een paviljoen dan een kasteel, maar de plek is vooral beroemd vanwege de tuin en het uitstekende restaurant Rosendals Trädgård (http://www.rosendalstradgard.se).

DSC02935Het openbaarvervoer is natuurlijk goed geregeld in een stad als Stockholm. De supersnelle, gerieflijke Arlanda Express brengt je in twintig minuten van en naar het vliegveld  (260 SEK), maar je kunt ook de bus nemen, die doet er langer over maar je bent de helft minder kwijt. De metro (‘tunnelbana T-bana’) bereikt grote delen van de stad. De stations zijn oud, de roltrappen doen het niet altijd, maar ze worden langzaamaan vernieuwd, kunstenaars zijn ingeschakeld, zie foto. De stadsbussen rijden op biogas en komen overal en rijden erg frequent. Kaartjes zijn niet te koop in bus of tram, alleen in de voorverkoop, het was lastig een adres te vinden waar je de kaartjes wel kon kopen. Bij de Tourist Information kocht ik een 24-uurs kaart voor 70 SEK (gereduceerd tarief voor senioren) plus 20 SEK voor de chipkaart (die ik een volgende keer weer kan opladen). Een plattegrond met daarop alle bus en metrolijnen is ook erg handig. Ik zag toeristen bij de ingang van het metrostation enorm worstelen met een kaartjesautomaat, niet alleen in Nederland levert dat dus problemen op. Een medewerker kwam spoedig te hulp deze sprak ook nog een heel goed Engels. Meer informatie http://sl.se

Wat ik een volgende keer nog wil doen:

DSC02853Naar een operavoorstelling in het oude theater van kasteel Drottigholm;
bovenop de toren van het stadhuis op het Evert Taubes Terras rondkijken over de stad; vooruit, ook eens rondkijken in het Kungliga Slottet met zijn meer dan 600 kamers; een dakwandeling maken op Ridderholmen, het Zweedse parlementsgebouw;  de citaten van Strindberg lezen en vertalen die in roestvrijstaal zijn ingelegd in de bestrating van Drottinggatan; de metrokunst ontdekken, in bijna alle metrostations hebben Zweedse kunstenaars versieringen aangebracht; een bezoek brengen aan het Central Baded, een badhuis uit 1904 interieur en exterieur helemaal in Jugendstil; lunchen, de ouderwetse Zweedse husmanskost,  in de Östermalms Saluhall, een oude markthal waar nu veel kleine eethuisjes zijn gevestigd; slenteren door Yttersta Tvägränd op Södermalm, een van de weinige straten met nog oude, houten arbeiderswoningen; rondkijken in Stockholms Stadsbibliothek op Odengatan, in 1928 hoogst modern; verder nog op zoek gaan naar meer voorbeelden van sociale woningbouw en naar een van de nieuwe buitenwijken om te zien hoe de Zweden daar aan het bouwen zijn.

foto’s: Wllm Kalb

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stockholm tips

  1. Wieneke zegt:

    Geweldig, wat een hoeveelheid leuke én nuttige informatie. Ik heb alles brutaalweg gekopieerd en ik bewaar het voor als wij eens naar Stockholm gaan. Dankjewel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s