Feestelijke demonstratie

negatieven_0019Bij het scannen van mijn oude negatieven kom ik van alles tegen, ook deze foto’s van een feestelijke demonstratie in het centrum van Amsterdam, op 30 juni 1979,vijftien jaar voor de eerste de Gay Pride.
Ik zie bekende gezichten, we waren op de een of andere maner betrokken bij de organisatie maar ik kan me er niet veel meer van herinneren.

Volgens een pamflet uit die tijd ging het om de Homo Bevrijding: ‘Demonstreer op 30 juni mee voor meer openbare flikkerij’. Homo’s waren duidelijk uit de kast gekomen, feestelijk uitgedost gingen de jongens en ook veel meiden de straat op. Tegen onderdrukking en repressie. Politieke partijen sloten zich aan, van VVD tot de CPN.

negatieven_0005.jpgl

Er was in die jaren zeventig veel gebeurd en al veel bereikt, het beruchte artikel 248 bis  was afgeschaft. Dat artikel maakte homoseksuele contacten tussen volwassenen en jongeren onder de 21 jaar strafbaar, voor heteroseksuelen lag de grens bij 16 jaar. Het COC had eindelijk koninklijke goedkeuring gekregen dat betekende dat het nu een officieel erkende vereniging was die zijn stem kon laten horen.

negatieven_0025

Maar er was nog genoeg reden om the demonstreren. ‘De onderdrukking is gebleven. Lesbies ouderschap wordt nauwelijks getolereerd. Gezin en huwelijk blijven de pijlers van maatschappij en wetgeving. Een anti-discriminatiewet is er nog niet. De politie registreert flikkers en potten, even als verschillende arbeidsburo’s. Pisbakken worden afgebroken. Bisschoppen en dominees regeren over het geweten der natie. De terreur van het normale, het aangepaste het heteroseksuele blijft voelbaar’ (pamflet Homo Bevrijding).

negatieven_0011 (1)

 

negatieven

Foto’s Wllm Kalb
zie ook https://gay.nl/articles/225002/geschiedenis-stop-de-heksenjacht-de-eerste-nederlandse-pride/ https://gay.nl/articles/225002/geschiedenis-stop-de-heksenjacht-de-eerste-nederlandse-pride/ 

http://www.vrouwennuvoorlater.nl/homodemo1979/

 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in homoseksualiteit en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Feestelijke demonstratie

 1. Peter Kersten zegt:

  Heerlijke nostalgie. Wat is er veel veranderd

  Geliked door 1 persoon

 2. Wieneke zegt:

  Ze hebben zeker voor een grote wijziging in denken en doen gezorgd. Maar het zijn erg langdurige processen. Er worden nu nog steeds mensen om hun zijn in elkaar geslagen/bedreigd/lastiggevallen. Ik vind dat heel erg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hein Verkerk zegt:

  He oude buurman wat leuk hier zo een uitgebreid verslag van roze zaterdag 1979 te vinden met fotos . Ik sta er al speaker en organisator van dagg prominent op. Zag ook Joke Swiebel. Fabiola….heb je nog meer ? IHLIA is vast geinteresseerd anders Jan Carel Warfemius wel. Hein Verkerk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s