Lidmaatschapskaart

Dat baarde opzien, de lidmaatschapskaart van prins Bernhard is gevonden. Hij was echt lid van de partij van Hitler, dus toch een nazi. De kranten scheven er uitgebreid over, veel ingezonden brieven, veel verontwaardiging en de Prins Bernhardschool wil nu zijn naam veranderen.

Wat zien we eigenlijk als we die lidmaatschapskaart eens goed bekijken?

 

Een groene systeemkaart, zonder stempels of handtekeningen. Teksten in verschillende handschriften, in verschillende kleuren. Veel is onleesbaar, geschreven in dat oude Duitse handschrift.

Tot 1941 leerden alle kinderen op Duitse scholen nog het Sütterlin-schrift, die onleesbare hanenpoten. Nog in de jaren vijftig leerden wij op de Vrije School in Zeist dit schrift van mevrouw Von Gleich, maar ik ben er nooit goed in geworden, de e lijkt te veel op de n en de r, de hoofdletters zijn vrijwel onleesbaar.

De kaart vermeldt het lidmaatschapsnummer: 2583009 en de voor- en achternaam van het lid, hier stat in het Sütterlin-schrift: Lippe […] L. Prinz zu. Het middelste woord begrijp ik niet, is gedeeltelijk doorgestreept en aangevuld. Er staat niet Bernhard of Biesterfeld.

De prins is volgens de kaart geboren op 29.6.11 in Jena. Hij is ongetrouwd. 

De volgende regels geven aan wanneer de prins lid is geworden wanneer hij is uitgetreden en weer opnieuw lid is geworden. Hier staan nogal gegevens door elkaar, lastig om te zien waar wat bij hoort. Er staan jaartallen en aantekeningen in verschillende kleuren en verschillende handschriften. Met een typmachine ingevuld staat er 1.6.33, toen is deze kaart waarschijnlijk aangemaakt. De prins zou zijn uitgetreden in 6.34 en opnieuw lid zijn geworden in 11.34 om zijn lidmaatschap definitief op te zeggen op 8.1.37 (de dag na zijn huwelijk met Juliana).

Zijn adres in 1933 is voor mij onleesbaar, zijn nieuwe adres in 1934 is geschreven in ‘normaalschrift’ en goed te lezen: Bleibtreustrasse 38.

Conclusie: Bernhard was nogal wispelturig, geen trouwe partijganger.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Feiten en meningen, geschiedenis, royalty, typografie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Lidmaatschapskaart

  1. Corja zegt:

    Heel fijn dat zoiets nu opduikt, zodat al die kletsprogramma’s daar hun licht over kunnen laten schijnen. Leidt fijn af van Hoekstra, hooligans en vapende jongeren. Opvallend: Bleibtreustrasze. Trouw, waaraan? Aan wie? Het meest bizarre vind ik nog dat hij dit document niet heeft vernietigd. Of is het misschien ooit door iemand anders tussen zijn papieren gestopt?
    Ben benieuwd wat er met de Zaanse Bernhardbrug gaat gebeuren. Alsof je door het veranderen van een naam de geschiedenis uitwist…

    Like

    • Corja zegt:

      En dan nog wat, op Wikipedia las ik dit: Op 1 september 1941 werd het Sütterlinschrift door Martin Bormann in opdracht van Hitler verboden.
      En, wie heeft die streep erdoorheen gezet?

      Like

Plaats een reactie