Onverdraagzaamheid – de taliban tolereert niets en niemand

Het Afghaanse leger bestormt het hotel om de gijzelaars te bevrijden

Op 21 juni overviel de taliban het Spozhmai hotel, 20 km ten noorden van Kabul, mooi gelegen aan het Qarghameer. Niet om het hotel of de gasten te beroven, maar om te laten weten dat ze de leefwijze van de bezoekers verafschuwen. Er zouden elke donderdagavond feesten worden gehouden. In de taal van de strijders:
“The hotels which are seen as hub of obscenity and vulgarity frequented by the democratic lusty foreign and local top-level military and officials to satisfy their impure lust especially on Thursday nights.” (bron: Islamic Centre for Research and Security Studies’) http://censored31.blogspot.nl

Je ziet dat vaker bij fanatieke aanhangers van een geloof of een politieke partij: ze leven niet alleen zelf volgens strikte normen, maar eisen ook dat anderen zich aan die normen houden. Van de SGP moeten in Nederland alle winkels op zondag dicht. Veel moslims vinden dat vrouwen en meisjes zich niet sexy mogen kleden. De nazi’s overvielen je huis als je geen hakenkruisvlag had uitgestoken.

het Qarghmeer

Verdraagzaamheid is een mooie begrip: kunnen verdragen dat er mensen zijn met andere gedachten, met andere gewoonten, met afwijkende normen. Zolang ze anderen niet schaden moet je ze hun gang laten gaan.

Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is die feesten in dat hotel. Feesten op z’n Afgaans hoe zou dat zijn? Inderdaad met veel alcohol en half-ontklede vrouwen? Met zang en dans? Dat wordt gesuggereerd in de berichten van de taliban en dat nog wel op de donderdagavond, aan de vooravond van de vrijdag, de dag van gebed en moskeebezoek. Maar volgens de directie van het hotel is er geen sprake van misstanden. Er komen veel gezinnen om te picknicken en te varen op het meer. Er is helemaal geen alcohol te vinden in het hotel.

Over het aantal doden lopen de meningen ook uiteen. Persbureaus melden aantallen van 16 tot 26 slachtoffers, de meeste bronnen houden het op 18.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onverdraagzaamheid – de taliban tolereert niets en niemand

 1. Th Balvers zegt:

  En het gaat maar door.
  Fanatici van welke richting ook zijn vreselijk..

  Like

 2. joost tibosch sr zegt:

  Iemand “onuitstaanbaar vinden” kennen we persoonlijk, denk ik, allemaal. In onze opvoeding hebben ze ons geleerd hoe je dat toch leefbaar kunt houden. Als je in,wat men vaak toch ook maar opvoeding of opleiding noemt, leert hoe een andere groep “onuitstaanbaar” is, is dat heel moeilijk nog af te leren en leidt heel makkelijk tot geweld! Moslimterrorisme is daarvan het gevolg..en laat ik nou toch ook aan ene Breivik denken, en – mag ik het zeggen?- ook aan de democratische Wildersáanhang

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s