Een burn-out voorkomen. Tips uit Nieuw Zeeland

222bc2d161In bed geluisterd naar Dit is de zondag. Een montere psychotherapeute, twaalf jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Nieuw Zeeland, is opgevallen dat wij hier zoveel meer burn-out patiënten hebben dan aan de andere kant van de wereld. Hoe dat komt? Michelle van Dusseldrop heeft maar liefst acht antwoorden.

Het eerste en leukste antwoord is: in Nieuw Zeeland heeft iedereen een achtertuin. Hier heb je niets of een postzegeltje. Zo’n tuin nodigt uit om bezig te zijn: grasmaaien, zaaien, planten, snoeien, maar ook barbecueën. Dat zijn allemaal zaken die een burn-out kunnen voorkomen.

Dan zijn we in Nederland zo zuinig met complimenten. We hebben heel snel kritiek op een ander, maar we zeggen zelden iets positiefs. Van een compliment monter je weer op.

En we zijn streng voor onszelf: wie A zegt moet ook B zeggen. Hoezo? Van wie moet dat? Je kunt ook erkennen: ‘Hé, die weg van A bevalt mij niet, ik ga helemaal niet verder naar B, maar ik keer om, ik kies een andere weg’.

Dan een lastige: we hebben soepele regels. Je kunt lang ziek zijn zonder dat dat financiële consequenties heeft. In veel landen kan je hooguit twee maanden een burn-out hebben, daarna moet je weer aan de slag, anders kom je in de bijstand. Dat dwingt je er bijna toe om jezelf beter in de gaten te houden, om er voor te zorgen dat je niet in een dergelijke situatie terecht komt en als dat al zo is, zorg je er voor dat je er weer op tijd uit komt.

Dat laatste zal niet altijd kunnen, maar het is zeker waar: mensen die gevoelig zijn voor burn-out hebben de neiging om maar door te gaan,  ze luisteren te weinig naar signalen die aankondigen dat het even te veel dreigt te worden. Dan dus de tuin in, lekker met je handen in de aarde, even goed spitten en diep ademhalen, voelen dat je leeft!

Dit is de zondag: http://www.eo.nl/radio/ditisdezondag/aflevering-detail/dit-is-de-zondag-a7db64a9b9/ 

Over burn-out   http://www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/burn-out/

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een burn-out voorkomen. Tips uit Nieuw Zeeland

 1. Nanos zegt:

  Het is maar hoe je het ziet. Mensen met een hekel aan zaaien, planten en snoeien zouden misschien best wel een burn-out van zaaien, planten en snoeien kunnen krijgen.

  Like

 2. olijfje zegt:

  Nieuw-Zeeland heeft een ander klimaat. Jamaica ook. Ik heb het idee dat klimaat en volkscultuur (arbeidsethos) ook wat met elkaar te maken kunnen hebben. Als de zon schijnt hoef je niet te redderen of te stressen. Waarom sloeg het calvinisme eigenlijk zo aan in ons land?

  Like

 3. Selma zegt:

  Nieuw-Zeeland heeft vrijwel hetzelfde klimaat als Nederland, alleen het uiterste noorden is iets warmer, terwijl het zuidelijk eiland juist nog vaker grijs en regenachtig is dan Nederland.
  Ik ben er vaak geweest omdat mijn schoonzoon en kleindochters Nieuw-Zeelanders zijn.
  Maar het is zeker zo dat iedereen dicht op de natuur woont.
  Zelfs de (centra van de) grootste steden zijn ruim en parkachtig opgezet.
  Ik vind het een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben (enorm groen, met erg gevarieerde vegetatie, met name vergeleken met het naasstgelegen woestijnige Australië).

  Like

 4. Hele zinnige vergelijking. Wat nu te doen, als Nederlander? Wat is de 1e stap?
  Ik dacht aan:
  a) geen kritiek maar complimenten
  b) je elke dag afvragen “ben ik goed bezig?”
  c) ziek zijn meteen als een heel serieus signaal opvatten
  d) meedoen aan “mud runs”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s