Komt er nog één Schimanski?

Schimanski45 afleveringen heeft de ARD al gemaakt rond hoofdcommissaris Horst Schimanski, de meest geliefde van alle Tatort-commissarissen in Duitsland. Maar inmiddels is hoofdrolspeler Götz George 74, geen leeftijd om nog als boevenvanger de straat op te gaan. De laatste Schimanski werd in 2011 uitgezonden en uitgeroepen tot de beste krimi van dat jaar, er keken 9,2 miljoen mensen.

Schimanski en Thanner, jaren '80 Schimanski en Thanner, jaren ’80

Al vanaf 1981 figureert de mooie Götz George als commissaris Horst Schimanski in de televisieserie Tatort, vroeger nog wel eens door de Tros in verregende zomermaanden op de Nederlandse televisie herhaald, met ondertitels. Aanvankelijk vormde hij een duo met Eberhart Falk die commissaris Christian Thanner speelde. Falk overleed in 1994. Beide besnorde rechercheurs vormden elkaars tegenpool, de keurige beambte Thanner, tegenover de rauwdouwer Schimanski, die lak had aan alle bureaucratische regels en het liefst zijn eigen gang ging. Ein Bulle mit Seele werd hij genoemd, een smeris met gevoel. Alle afleveringen speelden zich af in de rommelige stad Duisburg, de stad met de enorme binnenhaven en veel industrie.
In 1991 kwam er voorlopig een einde aan de serie, Schimanski werd met de VUT gestuurd en ging samenwonen met zijn geliefde Marie-Claire ergens in Luik op een woonboot aan de Maas.

Na twee succesvolle speelfilms rond Schimanski kwam Schimmy weer terug, nu met een eigen serie; in Duisburg hebben de bazen af en toe zijn hulp nodig voor bijzondere gevallen en dan draaft hij, vaak tegen zijn zin, weer op. Nog altijd heeft hij een verwaarloosde flat ergens in een buitenwijk van de stad. Schimanski schuwt het geweld niet wat er in bijna elke aflevering wel toe leidt dat hij zelf in het nauw komt, maar er is natuurlijk net op tijd wel weer een uitweg.

Nederlandse connectie
Sinds 1982 speelt acteur en scenarioschrijver Chiem van Houweninge de rol van Hänschen, officieel Hans van Scherpenzeel. Van Houweninge werd beroemd als schrijver van de serie Zeg ‘ns A. In de Schinamski-serie is hij de rustige feitenchecker, de nuchtere Hollander die naast het opgewonden standje George zorgt voor het nodige tegenwicht.

Dagje ouder. Met persoonlijke vriend Chiem van Houweninge 'Hänschen' Dagje ouder. Met persoonlijke vriend Chiem van Houweninge ‘Hänschen’

Ook schreef Van Houweninge het scenario voor een aantal afleveringen. In Kuscheltiere, een aflevering uit 1982 die zich gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt, zijn ook Rijk de Gooyer, Geert de Jong en Hein Boele te zien.

Het succes van de serie heeft vooral te maken met de manier waarop acteur Götz George van Horst Schimanski een innemende persoonlijkheid maakt. George heeft grote rollen gespeeld in he theater maar is vooral bekend als filmacteur. Indrukwekkend vond ik zijn rol in de film Der Totmacher, uit 1995, die uitsluitend de ondervraging laat zien van de onnozele Fritz Haarman die in de jaren twintig wel 24 jongens heeft vermoord. Dan is hij opeens een totaal andere iemand dan de stoere macho Schimanski.

Er is sprake van een nieuwe aflevering die in dit jaar zou worden gemaakt, maar volgens insiders is Götz George nog niet tevreden over het draaiboek. Maar als alles volgens plan verloopt, komt in het najaar in ieder geval nog één aflevering van Schimanski.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Komt er nog één Schimanski?

 1. timmerark zegt:

  Ik hoop dat ie komt.

  Like

 2. leon moatke zegt:

  wie heeft er nog een jas van hem?\en dvd’s??..ik ben al fan vanaf begin
  grroetjes leon…1951
  06-55790965

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s