Geheime tuinen

IMG_0311Het hekje staat open, ligt daarachter een park, een tuin? Soms vind ik op mijn zwerftochten  door Amsterdam van die verborgen tuinen. Groene oases die je niet verwacht in een stad met gebrek aan ruimte. Deze openbare tuin in de Veronesestraat staat in geen enkele gids. Je ziet ook opvallend weinig toeristen in deze straten met architecturale hoogstandjes uit de jaren dertig. De tuin zelf valt wat tegen, maar ligt prachtig beschut en de mooie appartementen van de Titiaanstraat met hun ruime balkons hebben een heerlijk uitzicht. Ik mag er zomaar rondkijken.

IMG_0318Een andere tuin bevindt zich in de Harmoniehof, die wel te vinden is in gidsjes over bijzondere plekken in de stad. Op dit pleintje loopt dan ook een stel rond met een plattegrond, maar verder is het er opvallend rustig. In het midden van deze woningen van de exclusieve woningbouwcoöperatie ‘Samenwerking’ ligt een mooi aangelegde tuin die  jarenlang verwaarloosd was. Hortus hovenier Evelien Jansen heeft in overleg met de bewoners er weer wat moois van gemaakt. Het bordje is gericht op kinderen: Pas op dit is geen speelplaats, wees voorzichtig! Te klein voor een park, wel voor iedereen toegankelijk.

DSC03554In de Jordaan, in de Tuinstraat is ook zo’n verborgen tuin te vinden, alleen toegankelijk voor buurtbewoners met een sleutel; maar op de Open Tuindag van de Jordaan natuurlijk voor iedereen. Het Bakkerspleintje heet het er, genoemd naar speculant Gerard Bakker die hier in de jaren zeventig graag dure woningen wilde bouwen. Actie van buurtbewoners verhinderde dat, er kwam op de plaats van afgebroken huizen een pleintje dat al snel verloederde, er was een illegale fietsenopslag, verslaafden hingen er rond. In de jaren negentig trokken bewoners opnieuw aan de bel en maakten van het verwaarloosde pleintje een heerlijke tuin, alleen toegankelijk voor omwonenden. (Tuinstraat 76).
Foto’s: Wllm Kalb

Zie ook:
Geveltuintjes http://wp.me/p1MauM-1NT
Gemis aan pleinen http://wp.me/p1MauM-1OF
Harke Keegstra http://wp.me/p1MauM-1PU

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s