De daver op het lijf

tumblr_n4k5q3Sxlj1s6fvl1o1_400
Het Vlaams bevat tal van woorden die we in het Noord-Nederlands niet of niet meer kennen. In het fraaie nieuwe museum gewijd aan de Red Star Line die duizenden emigranten over de Atlantische Oceaan bracht, kwam ik de term ‘daver’ tegen. In de jaren dertig stokte door maatregelen van de Amerikaanse regering en de economische crisis de stroom emigranten en daarmee de drukte in de Antwerpse haven. De Nieuwe Gazet berichtte daarover in 1934: “Waar is de tijd, toen aan de Rijnkaai, met zwaren daver, het hart der Antwerpse haven klopte”.

IMG_0637 2 (1)
Daver betekent letterlijk trilling, schok. Maar vooral ook de schrik die je bekruipt bij een hevige klap. In het Vlaams kan je iemand ‘de daver op het lijf jagen’ Je kunt ook ‘de daver op het lijf hebben’. Het Vlaams Woordenboek geeft als voorbeeld: ‘Mijn buurvrouw krijgt den daver als zij een spinnenkop ziet’.

Wij kennen het begrip vooral in de vorm van het bijvoeglijk naamwoord ‘daverend’. Een daverend feest, een daverend applaus. De relatie met trillen is helemaal verdwenen, het is een synoniem geworden van heftig, geweldig.

Van mij mag ‘den daver’ terugkomen in het Noord-Nederlands. Een mooi woord dat we best mogen overnemen.

P.S. De Daver is ook de naam van een riviertje, een zijarm van de Linge in de buurt van Kerk-Avezaath. En in de Angelsaksische landen een bekende achternaam, die niets met ‘trillen’ te maken heeft.

Zie ook: Vergeten rivier http://wp.me/p1MauM-vh, Vergeten rivier 2 http://wp.me/p1MauM-vp 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Nederlandse taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De daver op het lijf

  1. Wieneke zegt:

    In het Friese volkslied komt het woord ‘daverje’ voor en dat betekent zoveel als ‘luidkeels rond roepen’, dat de Friese grond toch wel van buitengewone klasse is 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Hans Daver zegt:

    L.s Groet van Hans Daver.Zeer deskundige info.(ha.daver@ziggo.nl)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s