Moedertaal

img_1321Opnieuw zijn er klachten over het hbo: te veel studenten haken af of doen te lang over hun studie. Met name studenten die doorstromen vanuit het mbo doen he slecht. Iedereen is op zoek naar oplossingen.

Dat klinkt bekend. Ik ben al zeven jaar met pensioen maar ook in de tijd dat ik nog les gaf aan een hbo-opleiding klonken deze geluiden. Een van de oorzaken hoor ik nauwelijks bij al deze klachten: gebrekkige vaardigheid in de hanteren van het Nederlands.

Met name leerlingen van het mbo hadden al jaren niet meer echt les gehad in Nederlands. Veel leerlingen hadden moeite om een wat langere ingewikkelde tekst te lezen, ze konden zich maar moeizaam uiten in het Nederlands, het schrijven van een betoog leverde moeizame pogingen op maar geen leesbare teksten. Aan de inzet en goede wil lag het niet, wel aan een gebrek aan oefening en hun geringe woordenschat.

Voor veel leerlingen van het mbo is Nederlands niet de moedertaal. Ze leren het vak als tweede taal in de loop van hun schoolcarrière, maar zelden wordt daar systematisch aan gewerkt, meer te hooi en te gras.

In het dagelijkse leven kunnen deze leerlingen zich prima redden, ze vinden het dan ook altijd erg vervelend als ze er op gewezen worden dat hun Nederlands eigenlijk niet goed genoeg is. Pas als je heel gericht gaat werken aan het schrijven van langere zinnen en het verwerven van een grotere woordenschat krijgen ze er plezier in, maar dat vereist tijd en geduld.

Wij losten dat – zo ver dat ging – op door zomercursussen te geven: korte teksten leren lezen en elk woord bespreken, kleine schrijfopdrachten die we ook weer tot op de millimeter nakeken en bespraken. Zo kwam ik er achter dat deze leerlingen heel veel beeldspraak niet herkenden: ‘een slag in de rondte’, ‘beren op de weg’, ‘in de put zitten’, deze uitdrukkingen moest ik stuk voor stuk uitleggen en duidelijk maken dat je ze vooral niet letterlijk moest nemen.

Intensiever taal en rekenonderwijs in het mbo, leg de lat maar wat hoger. Daat profiteren de leerlingen van en ook het hbo.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Moedertaal

 1. Villasappho zegt:

  Ja en dan aub als keuzevak want met zinloze vakken die ik als geboren Nederlander niet nodig heb leer ik alleen onzin die niks met het vak te maken hebben. Ik werd al constant opgehouden door de rest van de groep.

  Like

 2. Corja zegt:

  Beginnen op de basisschool, zou ik zeggen. Het is een vicieuze cirkel: niet kunnen spellen op de pabo (ook Nederlandse leerlingen!!!!) levert leraren die fouten van leerlingen over het hoofd zien. Wat zeg ik? Niet eens herkennen!
  (En, – deze opmerking straks verwijderen – ‘het’ hanteren, toch?)

  Like

 3. Wieneke zegt:

  Over een jaar of dertig spreken we (misschien) nog wel Nederlands, maar kunnen alleen een paar lui van dik over de negentig het nog foutloos schrijven. Ik heb geen enkele fiducie in de huidige opleidingen op dat gebied. Men vindt het niet belangrijk. Alles is nu al Engels en dat zal alleen maar erger worden. Op zich vind ik het geen probleem, want taal is gewoon een communicatiemiddel. Als mensen elkaar maar begrijpen. Jammer is het wel natuurlijk. Maar niks is voor altijd.

  Like

 4. Gwennie zegt:

  Ik volg je helemaal!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s