Moeilijke woorden

Er is over de eindexamens weer lekker veel geklaagd. Ik ben dus ik klaag; als je niets kunt bedenken, klaag je erover dat er geen klachten zijn. De jongste generatie bestaat ook alweer uit zeurpieten. Deze keer, aldus het LAKS dat alles keurig bijhoudt, gingen de klachten vooral over het grote aantal moeilijke woorden.
Tja, wil je iets begrijpen van de ingewikkelde maatschappij buiten je smartphone, dan word je nu eenmaal geconfronteerd met lastige begrippen waarvoor de mensheid moeilijke woorden heeft bedacht. ‘Leren’ is vooral ook thuis raken in die ingewikkelde wereld. Dat lukt vooral als je beschikt over een behoorlijk vocabulaire. Dat verwerf je niet door veel te kijken naar reality shows of door eindeloos games te spelen. Je zult pittige artikelen moeten lezen – helemaal! – niet alleen een samenvatting. Daarvoor moet je je inspannen, dat vergt tijd en concentratie.
Iedereen die klaagt over moeilijke woorden in de eindexamens geeft daarmee een brevet van onvermogen af: nog niet klaar voor de echte grotemensen maatschappij die u eenmaal gaat over complexe zaken. Het opbouwen van een rijk vocabulaire – een van mijn stokpaardjes – is een tijdrovend proces dat jaren duurt. Maar het loont de moeite. Dat mag van mij een speerpunt worden van het onderwijs. Van kleuterschool tot topuniversiteit voor excellente studenten.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Moeilijke woorden

  1. Fenny zegt:

    Nou nou meester!

    Like

  2. Wieneke zegt:

    Helemaal mee eens. Met als kanttekening dat het me mateloos irriteert, dat de vaste Nederlandse uitdrukkingen allemaal zo enorm verhaspeld worden. Je gebruikt ze goed of je gebruikt ze maar niet. Vind ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s